NavMenu

Kako bi kancelarije mogle da izgledaju u budućnosti?

Izvor: Promo Petak, 17.11.2023. 12:25
Komentari
Podeli
Povezivanje je srž hibridnog rada. Kako se hibridni način rada razvija da bi zadovoljio potrebe radne snage, radni prostor mora da se razvija zajedno sa njim. Dakle, kako će izgledati budućnost rada iz kancelarija?

Oni koji se bave komercijanim nekretninama znaju koliko je važno biti u toku. U poslednjih nekoliko godina se pokazalo koliko brzo se mogu promeniti poslovni stavovi o tome šta poslovni prostor može i treba da bude. Potražnja za hibridnim radom toliko je odjeknula širom sveta da su Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zemlje uveli posebne zakone koji zaposlenima daju pravo da zahtevaju fleksibilni rad najmanje jedan dan u nedelji.

Za vlasnike objekata i franšiza je važno da idu u korak sa vremenom i prilagođavaju radne prostore zahtevima hibridnog modela. Ovo ima dalekosežne implikacije po pitanju svega, od lokacije i okolnih pogodnosti do digitalne infrastrukture i povezivanja.

Važno je napomenuti da ne postoje univerzalna rešenja. Svaki od saradnika prolazi kroz procese učenja koji se zasnivaju na specifičnim potrebama njihovih klijenata. Bez obzira na to, saradnja sa stručnjacima iz industrije može da pomogne proaktivnim zainteresovanim stranama da uoče trendove u nastajanju i da u skladu sa tim prilagode svoju ponudu.

Evo za šta stručnjaci smatraju da vlasnici objekata i franšiza mogu da očekuju da će biti zastupljenije u budućnosti.


Prigradski poslovni centri, kao i centralne lokacije

Budućnost hibridnog rada je ona u kojoj zaposleni imaju mogućnost da rade u blizini svog mesta stanovanja. Mnogi vlasnici objekata su već počeli da prilagođavaju i proširuju svoja portfolija da bi obuhvatili ove nekretnine čija je potražnja u porastu i koje se nalaze u blizini domova zaposlenih. Kako ovo postaje sve češće, možemo očekivati ekspanziju pojave "15-minute cities" (gradovi na 15 minuta) kako je opisao francuski akademski profesor Carlos Moreno na Univerzitetu u Parizu.

Moreno zamišlja svet u kome zaposleni mogu da pristupe ne samo svojim poslovnim prostorima, već i mestima za kupovinu, zabavu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu na 15 minuta hoda od kuće. Manje rada od kuće i više rada blizu kuće. Ovo bi dovelo do smanjenog stresa izazvanog gradskim saobraćajem, redukovalo bi emisiju ugljenika, što je direktna korist ljudima i planeti, a povećalo bi i profit vlasnicima nekretnina i njihovim klijentima.


Tehnologija nekretnina u službi zaposlenih

Dobrobit zaposlenih je u samoj srži revolucije hibridnog rada. Poslovne prostore očekuju velika prilagođavanja, od dekora do digitalne infrastrukture, što će pozitivno uticati na radnu atmosferu. Naglasak je na fleksibilnosti, ojačanoj saradnji i produbljivanju kontakata. Prostori će imati višestruke namene, a funkcije različitih prostorija neće biti strogo definisane.

Tehnologija nekretnina (eng. proptech) će biti ogromna pokretačka snaga u pružanju iskustva zaposlenima gde radnici mogu smisleno komunicirati sa svojim kolegama, bez obzira da li dele isti fizički prostor ili ne. "Zoom Rooms" (Zoom sobe) i prostori koji imaju Metaverse (Metavrzum) će značajno olakšavati saradnju između timova i biće sastavni deo naprednih poslovnih zgrada.

IoT uređaje i senzore će koristiti zaposleni, poslodavci i vlasnici nekretnina. Na primer, podaci sa senzora broja vrata i stola mogu se koristiti za pronalaženje optimalnog broja radnih mesta. Isto tako, digitalne platforme će omogućiti zaposlenima rezervacije konferencijskih sala, pristup privatnim prostorijama, ugostiteljskim i maloprodajnim sistemima trećih strana, a sve u okviru jedne aplikacije.Poslovni prostor u vidu usluge i fleksibilna rešenja u skladu sa potrebama zaposlenih

Možemo očekivati da će dugoročni i restriktivni zakupi postati stvar prošlosti, jer se nacionalna i globalna radna snaga sve više okreće ka hibridnom modelu rada. Da bi svoje nekretnine učinili primamljivijim za preduzeća, zakupodavci će se prilagoditi pristupu koji je više na zahtev i koji uključuje kraće i fleksibilnije zakupe. Prostori će biti prilagodljivi i nadogradivi u skladu sa potrebama zakupaca i njihovih zaposlenih.

Mogućnost fleksibilnosti će predstavljati izuzetan značaj u organizaciji prostora i ključni aspekt u njegovom odabiru. Najvažnije će biti prilagoditi se potrebama zaposlenih. Lideri kompanija i vlasnici poslovnih prostora će blisko sarađivati kako bi osigurali da zaposleni imaju sve što im je potrebno za što efikasniji rad.

Dan Bladen, suosnivač kompanije Kadance (ranije Chargifi), razvio je platformu za upravljanje radnim mestima i kancelarijama, dizajniranu posebno da zadovolji potrebe hibridnog rada.

Pažljivo sumirajući novi način rada, za kompaniju IWG izjavio je:

- Mislim da prepoznajemo dva važna trenda: kao prvo autonomiju zaposlenih, a drugo je menadžment u službi zaposlenog. Kancelarija više nije samo mesto gde idete na posao, to je još jedan alat koji možete da koristite u različite svrhe za saradnju, kreativnost i otpočinjanje novih projekata. Mikromenadžment ostaje u prošlosti, a odnosi sa zaposlenima se zasnivaju na poverenju.

Hibridni radni prostor ima izvanredan potencijal za vlasnike poslovnih zgrada i franšiza, kao i za njihove klijente i zaposlene koji koriste ove prostore. Da li ste spremni za izazove koje nosi novi dan? Saznajte kako IWG može da vam pomogne da pripremite svoju nekretninu za hibridnu budućnost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.