NavMenu

Vrnjačka Banja u 2024. planira značajna ulaganja u kapitalne projekte

Izvor: Novosti Sreda, 10.01.2024. 14:52
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Nastavkom već započetih i realizacijom novih kapitalnih projekata, prestonica srpskog kontinentalnog turizma Vrnjačka Banja i u 2024. nastaviće svoj razvoj u svim sferama, a ponajviše u turističkoj i infrastrukturnoj oblasti.

Ambiciozne planove Vrnjčana svakako će podržati planirani opštinski budžet za narednu godinu od bezmalo 2,4 milijarde dinara od kojih je 440 miliona dinara planirano za realizaciju kapitalnih projekata, 130 za razvoj turizma, dok je za uređenje putne infrastrukture prdviđeno rekordnih 124 miliona dinara.

- Prvi put tokom minulih 12 godina imamo širom otvorena vrata da planiramo i radimo ono što je neophodno za razvoj u svim sferama i da nismo ograničeni sredstvima - rekao je Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja u izjavi lokalnim medijima.

Prema njegovim rečima, uz energetsku sanaciju OŠ Popinski borci, uređenja dečjeg igrališta u centralnom banjskom parku, rekonstrukciju pijace, izgradnju balon sale, drugu fazu izgradnje fudbalskog terena u Vrnjcima i zamenu postojećih svetiljki javne rasvete LED sijalicama, najznačajniji projekat je izgradnja gondole Novak Đoković.

Ovu gondolu, dugačku oko sedam kilometara, od centra Banje preko Lipove do vrha Goča, sa razlikom u nadmorskoj visini od oko 780 metara, uz podršku Vlade Srbije partnerski će graditi firma porodice najboljeg svetskog tenisera i lokalna samouprava.

Buduća gondola raspolagaće sa 112 kabina kapaciteta za 10 osoba. Vožnja u jednom pravcu trebalo bi da traje oko 20 minuta, a za sat vremena na ovaj način moći će da se preveze oko 1.500 ljudi. Predviđena brzina je šest metara u sekundi, a na međustanici i izlaznoj stanici u planu je i izgradanja restorana i suvenirnice.

- Osim izgradnje pomenute gondole, planiran je i projekat "Rajska planina Goč" koji podrazumeva izgradnju dokova na jezeru, velikog avantura parka, adrenalin parka, završetak sportskih terena koji su već započeti, kao i izgradnju letnje pozornice i nekoliko vidikovaca što će će sve zajedno doprineti poboljšanju turističkih potencijala ove planine – dodao je Đurović.

A, ukoliko sve bude teklo prema plani i ne bude nekih nepredviđanih okolnosti, tunel iz Drugog svetskog rata ispod Crkvenog brda u centru Vrnjačke Banje, koji mnogi meštani nazivaju i Lerov tunel, tokom 2024. postaće nova kulturno-istorijska i turistička atrakcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti pre, a šta posle treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savetuje Novaka Đokovića.
Teniser se 2010. odrekao glutena, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice, kinoa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.