NavMenu

Berlinski lebdeći voz bez vozača spušten na zemlju - Skupa fantazija, kažu kritičari

Izvor: eKapija Petak, 29.12.2023. 12:34
Komentari
Podeli
Ilustracija - Monorejlu Sijetlu (Foto: Pixabay/ Michael Schwarzenberger)Ilustracija - Monorejlu Sijetlu

Lokalne vlasti u nemačkoj prestonici najavile su nedavno testiranje futurističkog lebdećeg voza bez vozača. Kako je najavljeno, biće izgrađena probna staza od pet do sedam kilometara za ovaj zeleni transportni projekat, u koji će biti uloženo 80 mil EUR iz posebnog fonda za klimu. Ali, to su bačene pare, tvrde ekološke organizacije poručujući da je reč o skupoj fantaziji.


Kako funkcioniše maglev voz?

Voz maglev (skraćenica od magnetska levitacija) lebdi na kratkoj udaljenosti od šina, koristeći magnete koji stvaraju podizanje i potisak, što povećava brzinu i smanjuje buku.

Novi maglev voz nije prvi susret Berlina sa magnetskom železnicom. Zapadni Berlin imao je od 1984. do 1991. kratku liniju M-Bahn koja je pokrivala stazu od 1,6 km sa tri stanice. Međutim, nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke projekat je napušten, a usledila je ekspanzija podzemne železnice.

Sredinom devedesetih godina postojali su planovi za prvu deonicu magnetske železnice koja bi povezala Berlin i Hamburg za manje od sat vremena. Međutim, projekat, koji je imao mnogo protivnika, uključujući i ekologe, napušten je 2000. godine zbog briga o troškovima.

Planove za najnoviji maglev voz najavio je Dirk Stetner iz parlamentarne grupe Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja upravlja Berlinom u koaliciji sa SPD strankom. Deonica dužine od 5 do 7 kilometara, procenjenog troška od 80 do 85 mil EUR, mogla bi biti u upotrebi u roku od dve godine, izjavio je Stetner, ističući prednosti lebdećeg voza u odnosu na postojeće podzemne i nadzemne mreže.

Čelnici grada veruju da na ovaj način mogu da smanje saobraćaj i emisije u Berlinu, gradu koji ima cilj da postane klimatski neutralan do 2045. godine.


Bolje metro nego apsurdni projekti

Međutim, ekolozi su doveli u pitanje tvrdnju da bi izgradnja M-Bahna doprinela boljoj zaštiti klime. Umesto toga, tražili su proširenje postojeće obimne infrastrukture nadzemnih i podzemnih vozova, tramvaja i autobusa.

Tilman Hjuzer iz Udruženja za zaštitu životne sredine i prirode rekao je da je ideja "ruganje svima koji ozbiljno žele da poboljšaju borbu protiv klimatskih promena".

- Ne može biti naš cilj da finansiramo apsurdne projekte poput ovog. Klimatska kriza je pretnja koja je previše ozbiljna da bismo se igrali s njom kao da je izgovor za malo zabave. Projekti fantazije od betona neće doprineti ciljevima zaštite klime - rekao je pozivajući na pažljivije razmatranje korišćenja sredstava za klimu.


San star sto godina

Koreni lebdeće železnice sežu vek unazad. Francusko-američki inovator Emil Bašle stvorio je voz sa elektromagnetnom levitacijom i pogonom koji je prvi put demonstriran 1912. godine. Engleski izumitelj Erik Lejtvejt zaslužan je za prvi komercijalni maglev u Birmingemu tokom 1980-ih, koji je kasnije prestao sa radom zbog problema sa pouzdanošću.

Nemačka Transrapid tehnologija, koja koristi magnetnu levitaciju, već se upotrebljava u Šangaju, Kini. Otvoren 2004. godine, voz sada postiže brzine od 300 km/h. Južna Koreja i Japan takođe imaju maglev vozove.

M. D.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.