NavMenu

Bugarska ukida porez na ruski gas za Srbiju i Mađarsku

Izvor: eKapija Utorak, 12.12.2023. 09:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tobias Lindner)Ilustracija
Vlada Bugarske ukinuće porez na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju u Srbiju i Mađarsku, a lider GERB-a i bivši premijer Bojko Borisov nada se da bi to moglo pomoći kandidaturi zemlje za šengensku zonu.

Kiril Petkov, lider stranke Nastavljamo promene, objavio je tu vest u ponedeljak, dodajući da će Bugarska slediti zajednički evropski pristup, prenosi Eurativ.

- Ovaj porez ne bi trebalo da bude jednostran od strane Bugarske. Neophodno je raditi sa Evropskom komisijom kako bi zajedno sa svim evropskim zemljama ova vrsta poreza mogla da se uvede na način koji će zapravo uticati i na ekonomiju Ruske Federacije - dodao je on.

Reč je o nametu koji je na snazi od sredine oktobra a koji je izazvao je osude Srbije i Mađarske koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske strahujući da bi dodatne troškove platili potrošači ili da bi Gasprom mogao da u potpunosti prekine protok gasa.

- Ne bi trebalo da propustimo ovu šansu zbog poreza - rekao je Borisov. - Dobrosusedski odnosi su uvek vladali, tako će i ostati - naveo je on.

Sofija već dugi niz godina nastoji da se pridruži šengenskoj zoni, ali je za tu odluku potrebno odobrenje svih članica EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.