NavMenu

Uvoz uglja smo platili 567 mil EUR - Imamo li još uvek "domaćeg"?

Izvor: Nova ekonomija Četvrtak, 09.11.2023. 17:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArturNyk/shutterstock)Ilustracija
Srbija je od početka jula 2022. godine mesečni uvoz uglja povećala deset puta, a od tog datuma do avgusta 2023. godine je njegov uvoz ukupno platila 567,5 mil EUR. Samo u prvoj polovini 2023. godine, Srbija je uvezla 2,7 miliona tona mrkog uglja, što je skoro deset puta više nego u istom polugođu 2022. godine.

Uvoz je Srbiju samo od januara do avgusta koštao 387,2 mil EUR, a uvezeno je preko tri miliona tona uglja, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Najviše uglja uvozilo se iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, a od ove godine značajno je porastao i uvoz uglja iz Indonezije.

Uvoz uglja iz Indonezije, najavljivao je predsednik Aleksandar Vučić u oktobru prošle godine, koji je tada objasnio da će se ugalj iz ove azijske države uvoziti preko Kine, a da će njime biti "popravljen" kvalitet uglja iz Srbija.

Kako za Novu ekonomiju objašnjava profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Ignjatović, Srbija još uvek ima dovoljno uglja u mineralnim rezervama, oko tri milijarde tone lignita i oko 200 miliona tona mrkog uglja.

Međutim, zbog nedovoljnih ulaganja u prethodnom periodu, kao i sve složenijih rudarsko-geoloških uslova (zaleganje, odvodnjavanje i dr.), trenutno nije moguće iskopati potrebne količine, najviše u Kolubari.

- Dovoljne količine biće dostupne kada se završi investicioni ciklus koji je u toku (nabavka nove opreme i revitalizacije stare, ulaganja u odvodnjavanje i dostizanje punog kapaciteta na površinskim kopovima Radljevo i Polje E - kaže Ignjatović.

Zbog akumuliranih problema na površinskim kopovima Elektroprivrede Srbije (EPS), i to pre svega u RB Kolubara, od 2021. godine Srbija nije mogla da proizvede dovoljno uglja za rad termoelektrana u punom kapacitetu, odnosno dovoljno za proizvodnju potrebne struje, navodi Ignjatović.

- Uzimajući u obzir visoke cene nabavke nedostajućih količina električne energije na tržištu, koje su zbog početka rata u Ukrajini i velike suše tokom 2022. godine bile rekordne, EPS je doneo odluku da se nedostajuće količine električne energije nadomeste (strujom) proizvedenom u sopstvenim elektranama, sa uvoznim ugljem - navodi Ignjatović.

Objašnjava i da je povećan uvoz počeo tek u julu 2022. godine zbog toga što je bilo potrebno vreme da se ugovori nabavka uglja, da se organizuje transport, kao i da se omogući prijem uglja u elektranama, jer elektrane nisu projektovane za prijem eksternog uglja.

Podsetimo, EPS je zbog kolapsa sistema krajem 2021. godine počeo sa uvozom struje, pa je tako samo u toku 2022. godine uvezao struju vrednu nešto manje od 1,6 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.