NavMenu

Air Montenegro ostvario profit od 3,8 mil EUR, prevezeno skoro 400.000 putnika

Izvor: eKapija Utorak, 07.11.2023. 16:33
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Nacionalni avio-prevoznik Air Montenegro je u periodu od devet mjeseci prevezao 36% više putnika i ostvario za 5,8 miliona bolji finansijski rezultat u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz kompanije.

- Uprkos mnogobrojnim izazovima u avio-saobraćaju i rastu inflacije, Air Montenegro je u periodu od 1. januara do 30. septembra uspio ostvariti profit od 3,8 mil EUR, što je za 5,8 miliona bolji rezultat u odnosu na isti period lani, odnosno, 3,6 miliona više u odnosu na predviđeni plan za 2023. U pomenutom periodu kompanija je prevezla 397.361 putnika i tako ostvarila rast u broju prevezenih putnika od 36% u odnosu na isti period prošle godine - navodi se u saopštenju.
Kako dodaju, rast je ostvaren na ukupno 4.712 letova, što je 1.280 letova više nego za pomenuti period prošle godine.

- Na pomenutom broju letova prevezeno je 105.460 putnika više nego prošle godine. Ljetnja sezona je, u većem dijelu, obavljana sa pet aviona, u odnosu na prošlo ljeto kada su u saobraćaju bila četiri aviona - istakli su iz kompanije.

Ovaj broj letova ostvaren je na 15 destinacija u redovnom saobraćaju i, dodatno, na 16 destinacija prema kojima su obavljene serije čarter letova.

- Prema zvaničnim podacima, Air Montenegro na prvom je mjestu po broju prevezenih putnika sa aerodroma u Crnoj Gori tokom ljetnje sezone 2023. godine, u odnosu na prethodnu godinu kada je kompanija po istoj statistici zauzimala drugo mjesto - navode.

Ljetnju sezonu kompanija je započela pokretanjem čarter letova, po prvi put, prema zemljama Baltika Talin u Estoniji, Rigi u Letoniji i Viljnusu u Litvaniji.

- Realizacijom čarter letova prema ovim baltičkim zemljama, kao i Poljskoj (Ržešov i Katovice) i Moldaviji (Kišinjev) prevezeno je ukupno 38.779 putnika. Osim ovih, kompanija je čarter letove sprovodila i prema Tel Avivu, Bratislavi , Jerevanu, Kairu, La Rošelu, La Havru, Kanu, Doleu, Gracu, Beču i Berlinu - stoji u saopštenju.

Sezonu je obilježilo i otvaranje dodatnih avio-linija, iz Podgorice ka Bratislavi i Sarajevu, kao i iz Tivta ka Brnu. Otvaranje ovih linija je, kako navode, doprinijelo ostvarivanju bolje popunjenosti i korišćenju raspoloživih aviona u punom kapacitetu.

- Najviše putnika je tradicionalno prevezeno na linijama ka Beogradu, a zatim ka Istanbulu, Tel Avivu, Ljubljani, Parizu, Cirihu, Pragu, Kišinjevu, Bratislavi i Frankfurtu, koji čine Top 10 destinacija u smislu broja prevezenih putnika za Air Montenegro - pojašnjeno je.

Najbolja popunjenost putničke kabine u ovom periodu je zabilježena ka Kišinjevu, zatim Brnu, Katovicama, Pragu, Istanbulu, Ržešovu, Talinu, Tel Avivu, Bratislavi i Viljnusu, koji čine Top 10 destinacija u smislu tzv. load faktora.

Kao nacionalna avio-kompanija, proteklog ljeta Air Montenegro je obavljao i ad hoc čarter letove za reprezentacije, i to Fudbalski savez Crne Gore i Fudbalski savez Srbije, kao i sportske ekipe - Košarkaški klub Budućnost i Fudbalski klub Sutjeska.

- U cilju zadovoljenja potreba putnika, širenja turističke ponude Crne Gore i doprinosa ostvarivanju sveukupnog ekonomskog rasta države, nacionalni avio-prevoznik će nastaviti da povezuje Crnu Goru sa svijetom i širi svoju ponudu kako tokom ljeta, tako i tokom zimske sezone - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.