NavMenu

Dva autoputa, sedam aerodroma - Šta je sve predviđeno Prostornim planom Crne Gore

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.10.2023. 12:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nagy Szabi/Unsplash)Ilustracija
Novim prostornim planom do 2040. godine u Crnoj Gori je predviđena gradnja dva auto-puta i sedam aerodroma. Biće obezbijeđena maksimalna saobraćajna povezanost, uz gradnju obilaznice oko Budve, ali ne i mosta na Verigama.

To je saopšteno na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je usvojen je Nacrt prostornog plana Crne Gore do 2040. godine. Iz Vlade očekuju da će dokument do kraja godine biti i usvojen, a sada slijedi i javna rasprava.

Prostorni plan najvažniji je dokument u državi, odmah posle Ustava, kazao je premijer Dritan Abazović. Kako je naveo, dokuiment će dalje ići u skupštinsku proceduru.

- Dva najvažnija aspekta su razvoj saobraćaja i energetike i prvi put su definisane mape kojim će prolaziti auto-put. Nacrtom plana predviđeno je da se grade dva glavna auto-puta - Jadransko-jonski i auto-put koji povezuje Bar sa Boljarima, kasnije sa Beogradom i Budimpeštom i onaj koji ide sa zapada na istok - kazao je Abazović.

Naveo je i da će se ruta koja će ići iz Bosne i Hercegovine ka Albaniji odvajati u dva pravca, pri čemu će jedan će ići ka granici sa Srbijom, a drugi će nastaviti preko Bara i Ulcinja prema Albaniji.

- Dio auto-puta Bar-Boljare će se preklapati sa dijelom auto-puta Jadransko-jonskim, to je najefikaniji model - istakao je Abazović.

Izgradnja mosta na Verigama nije predvđena, dodao je, a kako je kazao, radiće se nova nova saobraćajnica Kolašin-Andrijevica-Peć, te novi put od Pljevalja do Bijelog Polja.

- Izgradnjom ova dva auto-puta i proširenjem postojećih puteva omogućićemo da svaki dio zemlje bude maksimalno povezan - dodao je.

Posebnom saobraćajnicom će biti riješena i zaobilaznica oko Budve.

- Ključ svega je da smo izabrali rutu koja će omogućiti da naredne vlade zatraže model finasiranja.

Abazović je najavio i da ke prostornim planom predviđeno sedam aerodroma. Pored Tivta i Podgorice, to su i veći aerodromi predviđeno su u Nikšiću i Beranama.

- Imaćemo veće i manje aerodrome. Predviđena je i gradnja aerodroma između Bara i Ulcinja, zatim u Pljevljima i na Žabljaku. To su vazdušne luke koje će prvenstveno imati turističku funkciju i namijenjeni su za male avione - istakao je predsjednik Vlade.

Sve ovo će, smatra, zadovoljiti potrebe Crne Gore do 2040. godine.

Nalglasio je potrebu za modernizacijom željeznice, ističući važnost rute od Tirane, preko Crne Gore do Čapljine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.