NavMenu

Počela prva faza rekonstrukcije kule Džephane u Novom Pazaru

Izvor: eKapija Utorak, 31.10.2023. 13:30
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Devteev)
Započeta je prva faza radova na projektu konzervacije i restauracije Severne tabije, odnosno kule Džephane, koji je izradio Republički zavod za zaštitu spomenika. Reč je o višeslojnom i jako bogatom arheološkom lokalitetu, a nakon arheoloških istraživanja sprovedenih poslednjih godina na ovom području, usledila je izrada projektne dokumentacije. Prva faza radova podrazumeva sanaciju ogradnog zida i svih ključnih objekata u okviru Severne tabije. Rekonstrukcija same kule Džephane predviđena je u drugoj fazi, saopšteno je iz Grada Novog Pazara.

Ministar turizma i omladine Husein Memić kazao je da je resorno ministarstvo za ovaj projekat opredelilo 24 miliona dinara. Troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije finansirao je Novi Pazar.

- Kula Džephana će, kao i Motrilja, biti jedan od simbola Novog Pazara, ceo park postaje muzej na otvornom što jeste bio cilj - kazao je Memić podsećajući da je resorno ministarstvo izdvojilo 56 miliona dinara za potpunu rekonstrukciju Altun alem džamije.

- Ministarstvo turiztma i omladine nije prema Novom Pazaru nikada imalo veća ulaganja, ukupna vrednost projekata je 195 miliona dinara a što je još značajnije, verujem da ćemo u toku ove godine uspeti da započnemo realizaciju najvećeg projekta za mlade – izgradnju omladinskog centra - kazao je Memić, podsećajući da je reč o investiciji vrednoj oko 3 mil EUR.

Gradonačelnik Nihat Biševac ističe da je Novi Pazar za ovu fazu projekta Severne tabije izdvojio 8 miliona dinara, od čega 4 miliona za izradu dokumentacije.

- Stručni timovi su radili detaljno, izgled ovog dela grada za sve nas ima ogroman značaj. Zahvalni smo Ministarstvu turizma koje kao naš partner investira i u brojne druge projekte, prepoznajući istorijski značaj ovog područja, na kome počiva četiri od 10 spomenika pod zaštitom UNESCO-a - rekao je gradonačelnik Biševac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.