NavMenu

Toplana na biomasu u Majdanpeku treba da bude završena u februaru

Izvor: eKapija Petak, 13.10.2023. 15:29
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Dragan Mujan)
Izgradnjom nove toplane na biomasu građani Majdanpeka dobiće sigurno i kvalitetno grejanje, ali i čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu, jer će se mazut u potpunosti izbaciti iz upotrebe u sistemu daljinskog grejanja. Emisije sumpor-dioksida biće u potpunosti eliminisane, a emisije ugljen-dioksida smanjene 93%, ocenila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja je obišla radove na izgradnji ove toplane na biomasu, četvrte u Srbiji koja će biti izgrađena u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW.

- Očekujemo da prve količine toplotne energije iz ove toplane budu isporučene već do kraja ove grejne sezone, jer je plan da toplana bude završena u februaru - istakla je ministarska koja je ovo gradilište posetila sa ambasadorkom SR Nemačke Anke Konrad, ambasadorom Švajcarske Konfederacije Ursom Šmidom i predsednikom Opštine Majdanpek Draganom Popovićem.

Đedović Handanović je podsetila na to da je ukupna vrednost investicije 5,5 mil EUR i zahvalila Vladi SR Nemačke i Nemačkoj razvojnoj banci KfW na podršci ministarstvu na projektu "Podsticanje razvoja obnovljive energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji", ukupne vrednosti 26,75 mil EUR, kao i Švajcarskoj Konfederaciji, koja je kao donator podržala projekte izgradnje toplana na biomasu.

- Dogovorili smo se o tome da nastavimo sa gradnjom toplana na biomasu kroz novi program vredan 32 mil EUR. Do sada su tri toplane potvrdile zainteresovanost – Prijepolje, Novi Pazar i Niš, a očekujemo da još nekoliko gradova bude obuhvaćeno ovim programom, navela je ona i dodala da je KfW banka partner Ministarstva rudarstva i energetike i na drugim važnim projektima u energetskom sektoru.

Đedović Handanović je naglasila da je, pored investicija u gradnju novih toplana i energetsku sanaciju javnih objekata, država obezbedila subvencije i za građane koji žele da unaprede energetsku efikasnost u svojim u domovima, koje mogu pokriti i do 65 odsto troškova ulaganja.

Prema njenim rečima, više od 200 domaćinstava u Majdanpeku je do sada dobilo subvencije za energetsku sanaciju, a u toku je javni poziv na koji građani mogu da se prijave za subvencije za mere energetske efikasnosti.

Za tu namenu su Ministarstvo i opština obezbedili 20 miliona dinara, što je dvostruko više novca nego na prethodnom javnom pozivu. Sve te veće i manje pojedinačne investicije približiće nas i kao državu u ostvarivanju naših ciljeva – da budemo energetski nezavisni i da uspešno sprovedemo tranziciju ka čistim izvorima energije, napomenula je ministarka.

Ambasadorka Konrad je istakla da je od 2001. godine Nemačka obezbedila gotovo 1,5 mlrd EUR za razvoj energetskog sektora u Srbiji.

- Nastavićemo da podržavamo Srbiju u transformaciji energetskog sektora, a naročito pri prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, uz jačanje energetske nezavisnosti i otpornosti - rekla je ona.

Prema njenim rečima, u programima koji se odnose na modernizaciju sistema daljinskog grejanja, koje podržava Nemačka, do sada je učestvovalo više od 20 opština u Srbiji, sa oko 250.000 stanovnika. Ambasador Šmid je istakao da je u dekarbonizaciju sektora daljinskog grejanja Švajcarska uložila 5 mil EUR u okviru projekata u kojima su zamenjeni kotlovi na fosilna goriva kotlovima na biomasu.

- Drago nam je što su radovi u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru već uspešno završeni, a projekat u Majdanpeku podržali smo sa više od 900.000 EUR donacije. Ovaj projekat će omogućiti građanima da imaju koristi od održivog, efikasnog i pouzdanog snabdevanja energentima i obezbediti ekonomski stabilan rad sistema daljinskog grejanja - naglasio je Šmid.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Hoće li Fabrika hartije Milana Vape postati novi dom Muzeja Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle biće ubuduće "na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu" najnoviji je plan države za novu lokaciju ove ustanove kulture, a koji je obznanila ministarka kulture Maja Gojković navodeći da se trenutno za to radi projektni zadatak. Resorna ministarka ipak nije precizirala o kojoj tačno lokaciji na tom potezu država razmišlja, ali nekoliko poznatih u jednačini o budućem domu Muzeja Nikole Tesle moglo bi da pomogne u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.