NavMenu

U SAD štrajkuje 41.000 radnika autoindustrije, zatvorili Stellantis

Izvor: Beta Utorak, 24.10.2023. 08:23
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / YouTube / Stellantis North America)
Sindikat ujedinjenih radnika američke automobilske industrije (UAW) ponovo je eskalirao štrajk protiv velikih proizvođača automobila iz Detroita, ovog puta zatvarajući fabriku koja proizvodi pikape "Ram" za mulltinacionalni konzorcijum Stellantis.

Sindikat kaže da je 6.800 članova napustilo u ponedeljak ujutro i zatvorilo Sterling Heights u Mičigenu, ogroman profitni centar te kompanije.

Pre samo tri dana je predsednik sindikata Šon Fejn izvestio o napretku u pregovorima sa General Motors-om i Stelantisom, ali je rekao da će kompanije morati da daju bolje ponude. Nije zabeležen napredak kod Forda, koji je prošle nedelje rekao da ima najbolju ponudu od sve tri kompanije.

Sindikat je stupio u štrajk 15. septembra u po jednoj fabrici svake kompanije. Oko 41.000 radnika sada štrajkuje protiv sva tri proizvođača automobila. Štrajkovi, koji sada traju šestu nedelju, obuhvataju sedam fabrika za sklapanje i 38 skladišta delova. Oko 28 odsto sindikalne radne snage u tri kompanije sada je u štrajku.

Sindikat je u početku izbegavao štrajkove na pikapovima i velikim pogonima SUV-a na kojima sve tri firme zarađuju najviše. U prethodnim štrajkovima sindikat je ciljao jednu kompaniju i postizao sporazum koji je bio obrazac za dogovor za druge dve.

U saopštenju sindikata navodi se da ponude kompanije Stllantis, formirane spajanjem Fiat Chrysler-a i francuske PSA Grupe 2021, zaostaju za Fordom i GM-om uprkos tome što taj proizvođač automobila ima najveći prihod i najveći profit od sve tri.

Stelantis ima najgoru ponudu za sindikat u vezi s povećanjem naknade za troškove života, brzinom pomeranja radnika na vrh platne lestvice, platama privremenih radnika, pretvaranjem privremenog u puno radno vreme i drugim pitanjima, saopštio je sindikat.

Nova ponuda Stelantisa je uključivala povećanje plata za 23% tokom četiri godine, skoro 50% povećanje doprinosa za penzionu štednju i dodatne odredbe o sigurnosti posla, saopštila je ta kompanija koja se žali da joj sindikat nije odgovorio već mu je zatvorio još jednu fabriku.

Sindikat očekuje da će uskoro dati kontra-ponude Stelantisu i GM-u.

U petak je Fejn rekao da su Stelantis i GM dali ponude za plate koje su odgovarale Fordovim 23% tokom trajanja četvorogodišnjeg ugovora. Ali, predsednik sindikata je insistirao da kompanije mogu da idu dalje:

- Nama su ostale karte da odigramo, a njima novac da potroše.

Dok je Fejn rekao da kompanije i dalje reklamiraju da su dale rekordne ponude UAW-u, ali su one nedovoljne da nadoknade koliko su radnici u SAD izgubili tokom poslednje dve decenije. Svaki put kada proizvođači automobila daju ponudu, rekao je Fejn, tvrde da je to najbolje što mogu da urade, ali se nekoliko dana kasnije vrate s boljom ponudom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.