NavMenu

Biogradska gora: Tito, Sofija Loren i Harison Ford u zagrljaju 300 godina starog drveća

Izvor: eKapija Sreda, 26.07.2023. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: Milutin Labudović)
Šta je zajedničko Titu, Sofiji Loren i Harisonu Fordu? Svi oni su, u nekom trenutku svojih života, posetili dragulj crnogorske prirode, nacionalni park Biogradska gora u kojem se nalazi jedna od tri poslednje evropske prašume.

Jedan od pet crnogorskih nacionalnih parkova lako je dostupan svima koji kreću put crnogorskog primorja, jer je udaljen samo nekoliko kilometara od magistralnog puta Kolašin - Mojkovac. Između Tare i Lima, u središnjem delu planine Bjelasice, smestila se zelena oaza u kojoj svake godine mir traže gosti iz regiona, ali i Izraela, Češke, Rusije.

Nacionalni park se prostire na površini od 5.650 hektara, a njegov najznačajniji deo je prašuma na 1600 hektara u kojoj se nalazi drveće staro i po nekoliko vekova, sa visinom od preko 50 metara.


I edukacija i zabava - Odlično osmišljen koncept info tabli

Ulaznica u park je 4 EUR po osobi, a odlično osmišljen koncept info tabli garantuje da će u šetnji uživati i najmlađi i najstariji. Možete se igrati sa saputnicima i videti ko će prvi pronaći u šumi četiri biogradska giganta čiji je obim veći od 3 metra: bukvu, gorski brest, beli jasen i gorski javor. Pogodite koliko metara je visoko drvo pored vas i koje životinje žive u nacionalnom parku, zagrlite drvo i izračunajte obim stabla, a onda, udarajući štapom o komade drveta, saznajte da li svako drvo zvuči isto i odsvirajte svoju šumsku melodiju.

Da li svako drvo "zvuči" isto? (Foto: Marija Dedić)Da li svako drvo "zvuči" isto?

Ili, samo šetajte i upijajte zvukove, mirise i boje prvog zaštićenog područja u Evropi koje je pod zaštitu stavio crnogorski knjaz Nikola I još 1878. godine, šest godina nakon proglašenja prvog Nacionalnog parka u svetu, Jelouston. Biogradska gora je prvi put proglašena nacionalnim parkom u Kraljevini Jugoslaviji 1935. godine, a drugi put 1952. godine.

Ovo je dom puha, vidre, srne, jelena, medveda, vuka. Šetajući, uživaćete u pesmi ptica kojih ima više od 120 vrsta, među njima i beloglavi sup, sivi soko, sova ušara, detlić. Smestilo se ovde oko 2.000 biljaka, od kojih 400 pripadaju balkanskim endemima, što znači da se mogu naći samo na Balkanskom poluostrvu.


Tragična prošlost i budućnost Biogradskog jezera

Centralni deo parka, njegovo srce takoreći, predstavlja Biogradsko jezero, najveće planinsko jezero u Crnoj Gori sa čudesno smaragdnom bojom. Najveće od šest jezera na Bjelasici nalazi se na 1.094 metra nadmorske visine ili, ako vam je draža legenda, na mestu gde se davno nalazila zajednička njiva dva brata. Ali, kako to obično biva, u svađi zbog podele žita, mlađi ubi starijeg, a majka, skrhana bolom, prokle sina rečima ‘Dabogda se otvorilo sinje more’. Od siline njene kletve, prolomi se zemlja na mestu gde je bila njiva i nastade jezero.

(Foto: Milutin Labudović)
Tragična je i budućnost jezera koje je, kako kažu stručnjaci, u svom pretposlednjem stadijumu. Poslednjih godina jezero, čija je prosečna dubina 12 metara, ali ume i da se prepolovi u sušnim periodima, nestaje, deleći sudbinu svih ledničkih jezera. Ali, ako je za utehu, nestajanje može trajati i stotinama godina.

Oko jezera vodi staza dugačka 3,6 kilometara, pa će vam uz stajanje za uživanje u predelima i fotografisanje, biti potrebno ne više od sat vremena da je obiđete. I temperatura je za nekoliko stepeni niža, pa ćete se u letnjim danima osvežiti.

Ako pravite veću pauzu, možete iznajmiti i čamac po ceni od 10 EUR po satu. Ili bicikl za 8 EUR dnevno i tako krenuti točkovima Harisona Forda koji je lepote Biogradske gore otkrivao na dvotočkašu pre 7 godina. Kažu meštani da se Indijana Džons okrepio slatkim palačinkama, turskom kafom i koka-kolom, ali izbor specijaliteta je mnogo veći – gurmani mogu u restoranu naručiti crnogorski kačamak ili cicvaru za 10 EUR ili zlatnu pastrmku iz jezera za 42 EUR po kilogramu.

(Foto: Milutin Labudović)
A oni kojima nije dovoljno par sati ove lepote, mogu i prenoćiti i upustiti se u osvajanje vrhova. Jedna od posećenijih staza "Vidici Bjelasice" vodi u osvajanje najviših vrhova: Troglave (2072 m.n.v.), Zekove glave (2117 m.n.v.) i Crne glave (2139 m.n.v) sa kojih se pružaju neopisivi pogledi na magičnu prirodu.

M. Dedić


Fotogalerija
Biogradska gora
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.