NavMenu

Stručnjaci: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom šansa, ali nema mnogo viškova robe, skup prevoz

Izvor: Beta Utorak, 17.10.2023. 16:16
Komentari
Podeli
(Foto: frank mckenna/unsplash)
Stručnjaci za poljoprivredu ocenili su danas da je Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Srbija potpisala sa Kinom dobra šansa za povećanje izvoza agrarnih proizvoda, ali da u zemlji nema mnogo robe koja je višak i ispunjava ostale kriterijume za to probirljivo veliko tržište, a problem će biti i trošak transporta.

Agroekonomista Milan Prostran rekao je da je prvi ministar poljoprivrede iz Kine dolazio u Jugoslaviju 1978. godine i da je od tada na tom tržištu prodata jedino tehnologija za proizvodnju belog vina, a da je firma Vršački vinogradi 1985. godine uspela da proda tog pića za oko 600.000 USD.

- Više političkih delegacija iz Srbije, koje su posetile Kinu, najavljivale su izvoz u Kinu, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, čak 500.000 tona mesa, čak svinjske glave i noge, a od toga nije bilo ništa i sada nemamo toliko mesa ukupno sa kokoškama - ukazao je Prostran.

U Kini je danas potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini za 10.412 proizvoda iz Srbije, a 8.930 kineskih. Odmah je usledila reakcija EU, njen portparol Peter Stano izjavio je da će Srbija morati da istupi iz svih bilateralnih sporazuma sa trećim licima na dan prijema u EU.

Prostran je naglasio da za izvoz u Kinu treba obezbediti veliku količinu i kvalitet robe, pod uslovom da transportni troškovi nisu neisplativi jer bi prevoz kamionima bio skoro nemoguć zbog daljine, a avionski preskup.

Naveo je da Kinezi imaju svu robu, a da Srbija ima višak pšenice i kukuruza, možda suncokreta i ulja i da bi možda mogla da tom tržištu ponudi i tehnologiju semenskih sorti kukuruza.

Istakao je da je nekada u Jugoslaviji pod vinogradima bilo 100.000 hektara, danas u Srbiji ima oko 25.000 hektara pod tim voćem, pa je pitanje kako iz te sirovine proizvesti ogromne količine vina da bi se isplatio izvoz u Kinu.

- Sporazum o slobodnoj trgovini je mač sa dve oštrice. Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU je potpisan 2008. godine sa obećanjem da će Srbija postati deo te zajednice za nekoliko godina, ali nije i sada se taj sporazum sveti Srbiji i roba iz tog dela sveta ulazi bez carine i guši domaću proizvodnju - napomenuo je Prostran.

Stručnjak za voće Zoran Keserović rekao je da Srbija trenutno najviše jabuka izvozi u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Španiju, Portugaliju, Veliku Britaniju, umesto u Rusiju jer joj ne odgovara cena na tom tržištu.

- Dobro je što je potpisan sporazum, iako Kina od 72-73 miliona tona ukupne proizvodnje jabuka u svetu proizvodi 43 miliona. Srbija je dosta unapredila uzgoj jabuka, ima širok asortiman, koristi voskiranje kako bi sprečila dehidraciju tokom transporta tog voća, kao i prskanje natrijum-borom radi dobijanja što lepše crvene boje, što je privlačno potrošačima, pa i kupcima u Kini - ukazao je Keserović.

Za vreme bivšeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, kako je podsetio, donet je propis da proizvođač ne može direktno da izvozi jabuke, već mora da uradi analizu i preda ih izvozniku, pa još jednom da plati analizu od oko tridesetak hidada dinara, što sve povećava troškove. Keserović je dodao da se Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom otvara šansa za izvoz višanja i malina ako troškovi transporta to omoguće jer nema avionskih kargo letova, pa jabuka u Indiju iz Srbije putuje brodom oko mesec dana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.