NavMenu

Izgradnjom trening centra Subotica postaje centar dualnog obrazovanja u Vojvodini - Tender u novembru

Izvor: RTV Utorak, 17.10.2023. 11:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Jeswin Thomas)Ilustracija
U Srbiji se planira izgradnja 12 trening centara za dualno obrazovanje, jedan od njih u Tehničkoj školi Ivan Sarić u Subotici. Sporazum o izgradnji centra potpisan je između škole, lokalne samouprave i Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija.

Izgradnjom trening centra, Subotica će postati centar dualnog obrazovanja u Vojvodini, istakli su potpisnici trojnog ugovora, ugovora koji omogućava da se tender za izgradnju objekta raspiše već u novembru ove godine. Trening centar će omogućiti Tehničkoj školi Ivan Sarić da objedini sve vrste obrazovanja.

- Kao i do sada, trudili smo se da budemo škola koja je lider u dualnom obrazovanju, škola koja promoviše nove sisteme, nove programe obrazovanja i to želimo da budemo i u budućnost - kaže Željko Rajčić, direktor Tehničke škole.

U Srbiji je u sistem dualnog obrazovanja trenutno uključeno 168 škola sa oko 16 hiljada đaka. Trening centri daju mogućnost da se u njima spoje formalno, neformalno i informalno obrazovanje, a namenjeni su ne samo srednjoškolcima već i studentima.

- Obrazovanje ne znači samo sticanje znanja, nego način na koji učimo mlade da koriste svoj razum. Ako integrišemo na ovaj način teorijska znanja, omogućimo i otvorima vrata kompanija, sagradimo trening centre, tako svakako učimo mlade kako da koriste svoj razum, kako da uče, kako da stimulišemo celoživotno obrazovanje i zapravo njihova karijera je logičan sled nakon njihove diploma, dakle istog dana oni mogu da steknu svoj prvi poslovni ugovor sa kompanijom, ali oni nastavljaju da uče kroz rad - naglašava Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija.

Trening centar za dualno obrazovanje prostiraće se na više od 3.600 kvadrata i sa 11 radionica i 20 specijalizovanih kabineta biće najveći u našoj zemlji. Reč je o projektu vrednom 5 mil EUR koji finansira Evropska investiciona banka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Finansije

Gubici Elektrodistribucije Srbije u 2023. bili milijardu dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prošle godine imala rekrodnu dobit 114,3 milijardi dinara, ali preduzeće koje se bavi distribucijm struje potrošačima, Elektrodistribucija Srbije (EDS) ne može se pohvaliti da je bilo uspešno, piše Danas. Prema finansijskim izveštajima objavljenim na APR-u, Elektrodistribucija je zabeležila gubitak od milijardu dinara ili skoro devet miliona evra. Prethodne, 2022. godine dobit EDS-a je iznosila 250

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.