NavMenu

Obeležen Dan otvorenih vrata italijanske privrede u Subotici

Izvor: eKapija+ Petak, 25.11.2022. 09:41
Komentari
Podeli
(Foto: esfera/shutterstock.com)
Konfindustrija Srbija, deo mreže najznačajnijeg udruženja italijanskih proizvodnih i uslužnih kompanija, u saradnji sa gradom Subotica, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu, organizovala je u četvrtak, 24. novembra, Dan otvorenih vrata italijanske privrede u Subotici.

Manifestacija se poklopila sa inicijativom PMI Day – nacionalnim danom malih i srednjih preduzeća Italije, koja su ove godine obeležila svoje trinaesto izdanje. Konfindustrija Srbija se ujedinila u organizaciji obeležavanja ovog dana 2016. godine i ove godine proslavila šesto izdanje PMI Day u Srbiji.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije bila je lepota na italijanski način - lepota i kvalitet odnosa koji se razvijaju unutar jedne korporativne zajednice.

Događaju su prisustvovali ambasador Italije u Beogradu, NJ.E. Luka Gori, predsednik Konfindustrije Srbija, Patricio Dei Tos, gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, pomoćnica ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje, Gabrijela Grujić, kao i rukovodilac centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS, Mirjana Kovačević, direktori tehničkih škola u Subotici Željko Rajčić, Iso Planić i Nikola Matković, Zagorka Panić, gradska menadžerka, Srđan Samardžić, član gradskog veća za privredu, Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, Milanka Kostić, članica gradskog veća za obrazovanje i kulturu i Saša Gravorac, direktor Slobodne zone.

Inicijativi su se priključile tri srednje škole iz Subotice: tehnička škola "Ivan Sarić", Hemijsko-tehnološka škola i Politehnička škola, kao i četiri kompanije koje posluju na teritoriji Subotice: Ondaplast Balcan doo, Elektroremont doo (IEE srl group), Plastikcam east doo i Gordon doo Calzedonia group, koje su za đake organizovale vođene ture obilaska fabrika, kratke prezentacije u cilju predstavljanja specifičnosti proizvodnje i posebnih tehnoloških procesa, i rado su odgovarale na njihova brojna pitanja.

Na institucionalnom sastanku održanom u Gradu Subotica, na kome je Konfindustrija Srbija predstavila inicijativu PMI day koja ima za cilj podršku i promociju dualnog obrazovanja i upoznavanja mladih sa primerima dobre prakse poslovanja, Ambasador Italije u Beogradu NJ.E. Luka Gori je izjavio da je današnji događaj deo nečega što čini odnos između Italije i Srbije na širem planu i što karakteriše velika dinamičnost:

- Politička saradnja je izuzetno intenzivna i biće još i više tokom narednih meseci. Italija je, da podsetim, posle Nemačke, druga zemlja partner u spoljnotrgovinskoj razmeni, koja iznosi 4 mlrd EUR, a prisutno je ovde 1.200 preduzeća u kojima postoji italijansko učešće, samo u ovoj regiji 69.

On je naveo da preduzeća koja posluju ovde doprinose u procentu od 5 % u ukupnom nacionalnom bruto društvenom proizvodu. - Kada govorimo danas o organizaciji ovog dana u Subotici moram reći da se teritorijalni razvoj, razvoj svake oblasti teritorije zasniva na jednom trouglu i da taj trougao čine institucije, preduzeća i škole - dodao je Gori.

Patricio Dei Tos (Foto: Grad Subotica/Ustupljene fotografije)Patricio Dei Tos
Predsednik Konfindustrije Srbija Patricio Dei Tos objasnio je prisutnima da je obeležavanje 6. izdanja PMI Day-a 2022 odlična prilika za uspostavljanje dijaloga između sveta privrede, prosvete i lokalne zajednice i uvođenja mladih u svet poslovnih prilika i da je PMI Day dan kada se otvaraju vrata italinskih kompanija i kroz dijalog učenici upoznaju sa specifičnostima proizvodnje i tehnoloških procesa.

- Na ovaj način želimo da podržimo sistem dualnog obrazovanja, ali i kulturu i specifičnosti italijanskih kompanija. Inicijativa PMI Day-a u Italiji je vrlo prisutna. Naša asocijacija Konfindustrija zapravo je asocijacija koja uključuje više od 150.000 italijanskih preduzeća i ima 5 miliona zaposlenih. Dakle, u 150.000 preduzeća danas će biti otvorena vrata i primiće mlade ljude zbog toga što je upravo mladost potrebna kako bi se i rad ovih preduzeća inovirao i kako bi u njih ušle nove, sveže ideje - rekao je Patricio Dei Tos i dodao:

- Poruka ove naše inicijative jeste da su mladi preduslov za rast i razvoj italijanskih preduzeća i da to na neki način predstavlja i preduslov za ostvarivanje dostojanstva kroz rad, kroz ostvarivanje onoga što posao donosi. Dakle, u preduzećima nismo bitni mi, preduzetnici, već oni koji su zaposleni.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić izjavio je da su diplomatski odnosi između Republike Italije i Republike Srbije tradicionalno izuzetno dobri.

(Foto: Grad Subotica/Ustupljene fotografije)
- Sto četrdeset tri godine diplomatskih odnosa i 13 godina strateškog partnerstva pokazuju da je Republika Italija jako bitna kao spoljnotrgovinski partner za Srbiju i za dualno obrazovanje "Grad Subotica jedan je od pionira dualnog obrazovanja i sa dva trening centra u Subotici u ovoj oblasti dovoljno govori o stremljenju ka kvalitetnom obrazovanju kadrova potrebnih privredi. Grad podstiče upis đaka na deficitarnim obrazovnim profilima i stimuliše ih stipendiranjem 30 đaka prve godine trogodišnjeg školovanja kroz dualno obrazovanje. U želji da damo veliki doprinos jačanju ionako dobrih odnosa naše dve države i da se pokažemo kao dobri domaćini Grad Subotica je snažno podržala ovu manifestaciju - naveo je Bakić.

Dosadašnja pomoćnica Ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, koja je odlukom Vlade Srbije imenovana za direktora Kancelarije za dualno obrazovanje, rekla je da "zajedno sa Konfindustrijum, jednom novom enegrijom, osiguramo kvalitet obrazovanja, da stvorimo zadovoljstvo kod mladih ljudi, sazanjem da njihovo znanje vredi, i da učeći kroz rad u kompanijama dostignu još viši nivo samozadovoljstva, samopoštovanja i dostojanstva u njihovoj budućoj karijeri započetoj upravo radom u kompanijama u kojima su bili u dualnom obrazovanju."

Prva podrška novoosnovane institucije ogledaće se u izradi zakona, odnosno završetku procedure izmena i dopuna Zakona o dualnom obrazovanju.

(Foto: Grad Subotica/Ustupljene fotografije)
- Ovoga puta zakon će mnogo snažnije podržavati kompanije, kroz povećanje fonda sati učenja kroz rad od 60 posto u proseku, olakšanom akreditacijiom, osiguranim kvalitetom na svim nivoima kroz obuke instruktora, boljom i čvršćom saradnjoma sa direktorima škola, pre svega zbog podršku mladim ljudima i naravno, promocijom i njihovim roditeljima, da svi zajedno budemo svesni da smo na korak do toga da stručno obrazovanje čini budućnost ekonomskog razvoja svake zemlje, a da sa italijanskim kompanijama koje posluju u Srbiji zajedničkim snagama osiguramo mnogo brži i značajniji rast srpske ekonomije za budućnost - dodala je Grujić.

Ona je istakla da zahvaljujući snažnoj podršci gradonačelnika Subotice svake godine dolaze da promovišu rezultate, odnosno integrisanost tri škole u Subotici, Tehničke škole "Ivan Sarić", Politehničke škole i Hemijsko-tehnološke škole, i čestitala je direktorima na dugogodišnjem zalaganju i osvešćenosti, kao i na borbi da dualni model obrazovanja zbog razvoja, ličnog i personalnog mladih ljudi, još čvršće zaživi i u narednom periodu, rekavši da je Subotica sjajan grad i velika podrška za dalji rad dualnog obrazovanja.
(Foto: Grad Subotica/Ustupljene fotografije)
Domaćini inicijativi PMI Day koju Konfindustrija Srbija organizuje već šestu godinu zaredom, prethodnih godina su bili brojni gradovi u Srbiji, među kojima: Zrenjanin, Velika Plana, Sremska Mitrovica, Jagodina, Šabac i Vršac, uz odaziv od više od 20 italijanskih kompanija što najbolje pokazuje napore i spremnost Konfindustrije Srbija da podrži dualno obrazovanje u Srbiji, ali i želju da mladima u Srbiji prenese najbolja, svetski poznata znanja, industrijske tradicije i kulture italijanskih kompanija.

Inicijativi PMI day koja u Italiji beleži trinaesto izdanje, priključilo se više od 1.000 kompanija učesnica, i rekordan broj učesnika koji je, u poređenju sa prošlogodišnjim izdanjem udvostručen i obuhvata 600 srednjih škola i oko 48.000 učesnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.