NavMenu

Sajber bezbednost i biznisi: Šta da rade oni koji nemaju prostora za sopstveni IT kadar?

Izvor: Promo Četvrtak, 12.10.2023. 15:41
Komentari
Podeli

(Foto: A1)
Sajber pretnje postaju izazov sa kojim se različiti biznisi, bilo da su mali ili veliki, sve češće suočavaju. Iako biste možda pomislili da vaša kompanija nije posebno privlačna zlonamernim hakerima, istina je da svaka industrija nosi svoj deo sajber bezbednosnih rizika. Sajber napadi ne remete samo normalno poslovanje biznisa, već mogu da naštete i važnim IT sektorima, čitavoj infrastrukturi firme i ugroze poslovanje. U situaciji kada određeni biznis ne može da se oporavi od digitalnih napada bez adekvatnih resursa i budžeta, čak može da dođe i do gašenja kompanije.

Prema istraživanjima kompanije Accenture, biznisi koji temeljno usklađuju svoje strategije sajber bezbednosti sa poslovnim ciljevima ostvaruju 18% veću šansu za unapređenje sposobnosti da povećaju prihode, tržišni udeo, zadovoljstvo korisnika, poverenje i produktivnost zaposlenih.

Unapređeni Zakon o informacionoj bezbednosti

U cilju dodatne zaštite podataka građana i poslovnog sektora, Srbija će uskoro dobiti unapređeni Zakon o informacionoj bezbednosti. U okviru ovog Zakona, posebno će se definisati koji su operateri informaciono-komunikacionih tehnologija prioritetni i važni. U fokusu će biti sva srednja i velika preduzeća koja posluju u oblastima od suštinskog značaja za građane i funkcionisanje države kao što su energetika, saobraćaj, bankarstvo, zdravstvo i snabdevanje vodom i dr. Među prioritetnima su i oni koji pružaju telekomunikacione usluge i usluge od poverenja, državni organi i operateri kritične infrastrukture.

U praksi će to značiti strože obaveze za veliki broj malih i srednjih preduzeća poput bezbednosnih procedura i izveštaja, angažovanja stručnjaka, stalne kontrole sajber bezbednosti itd.

Često u praksi pri rešavanju bezbednosnih pitanja kompanije pribegavaju kupovini samo tehnoloških rešenja, ali u nedostatku odgovarajućih ljudskih kapaciteta koji mogu stalno da nadgledaju, i tehnološke stručnosti, ovakva rešenja ne donose očekivane rezultate. Mala preduzeća često ne mogu sebi da priušte sopstveni IT kadar. Zato je pronalaženje odgovarajuće managed service usluge često najefikasniji pristup koji može i da smanji potencijalne troškove, uz smanjenje bezbednosnih rizika.

(Foto: A1)

Kompletna zaštita od sajber napada

Sa ciljem da efikasno i dugoročno zaštiti poslovne korisnike, A1 Srbija omogućava A1 Cyber Protect - potpuno vođen portfolio sastavljen od više sajber usluga. Usluge su ponuđene na "modularni način" – korisnici mogu ili da objedine određene usluge ili da ih sve odaberu. Dodatno, A1 stručnjaci postavljaju izabrana rešenja zaštite i uspostavljaju uslugu u vašoj firmi.

A1 Cyber Protect je "ključ u ruke" usluga, koja A1 pruža 24/7 monitoring, detekciju, prevenciju i reakciju u slučaju cyber napada od strane Security Operations Center (SOC), koji podrazumeva ljude, tehnologiju i procedure za adekvatnu borbu protiv cyber security pretnji kod korisnika.

Takođe, korisnici dobijaju mesečni izveštaj sa svim detaljima o bezbednosnim aktivnostima i incidentima.

Ključni koraci u zaštiti malih i srednjih biznisa od sajber pretnji

  • Instalirajte i redovno ažurirajte antivirusni softver kako biste zaštitili mrežu od malicioznih softvera (malvera).
  • Edukujte svoje zaposlene o sajber bezbednosti kako bi bili svesni pretnji i načina zaštite u sajber prostoru.
  • Koristite jake lozinke i omogućite dvostruku autentifikaciju kako biste otežali pristup nepoželjnim osobama.
  • Ograničite pristup podacima: Omogućite pristup samo informacijama i sistemima koji su neophodni zaobavljanje posla.
  • Pravite redovne kopije svih važnih podataka, čuvajte ih na sigurnom mestu, a za osetljive podatke koristite enkripciju. Na ovaj način oni će biti zaštićeni čak i ako dođu u ruke napadača.
  • Redovno proveravajte i beležite aktivnosti i promene na mreži kako biste mogli da identifikujete nepravilnosti ili neovlašćeni pristup.
  • Preuzmite i odaberite odgovarajući portfolio koji je sastavljen od različitih sajber usluga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.