NavMenu

Digitalizovano pet administrativnih postupaka u oblasti domaćeg i međunarodnog prevoza putnika

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.09.2023. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: CBCK/shutterstock.com)
Razvoj i implementacija digitalnih i naprednih tehnologija postaje sve bitniji element za sva područja života, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i transportni sektor postaju deo svega toga, izjavio je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miroslav Alempić na skupu povodom promocije Portala Registra administrativnih postupaka i novih digitalnih usluga tog i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Alempić je rekao da je digitalizovano pet administrativnih postupaka MGSI-a od čega tri obuhvataju značajan deo oblasti prevoza putnika, deo koji predstavlja mesto za pristup transportnom sistemu, a to su autobuske stanice.

Reč je o procesima koji, kako je naveo, podrazumevaju izdavanje licence za pružanje staničnih usluga, postupak izmene važeće licence za pružanje staničnih usluga i odjavu licence za pružanje staničnih usluga.

Preostala dva digitalizovana procesa, dodao je Alempić, pokrivaju deo međunarodnog prevoza putnika i to obaveštenje o privremenoj obustavi ili izmeni međunarodnog linijskog prevoza i izveštaj o obavljanju međunarodnog linijskog prevoza putnika po odobrenom redu vožnje.

Alempić je obrazložio da će digitalizacija ovih postupaka pomoći i olakšati rad privrednim subjektima kao stranci koja podnosi zahteve i uticati na efikasnost rada nadležnog ministarstva.

Postupak izdavanja licence za pružanje staničnih usluga omogućava privrednim društvima, drugim pravnim licima ili preduzetnicima da obavljaju delatnost pružanja staničnih usluga, rekao je Alempić i dodao da je u Srbiji od 2017. godine do danas izdato 155 licenci za pružanje staničnih usluga za 68 privrednih subjekata.

- Trenutno je 96 važećih licenci. Imajući u vidu da se licence za pružanje staničnih usluga izdaju sa rokom važenja do pet godina, očekuje se da će sledeće godine isteći rok važenja jednom broju izdatih licenci koje će se u postupku koji je predmet ove digitalizacije produžiti sa novim rokom važnosti - rekao je Alempić.

Podsetio je da, pored postupka izdavanja licenci za pružanje staničnih usluga, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture privredni subjekti podnose zahteve za izmenu ili odjavu licence za pružanje staničnih usluga.

- Prilikom postupka izmene važeće licence za pružanje staničnih usluga, zahtev za izmenu najčešće se podnosi usled promene adrese privrednog subjekta, promene adrese stanice, promene organizacione strukture tako da se očekuje da postupak digitalizacije usluge značajno olakša kako podnosiocima zahteva, tako i nadležnom ministarstvu - naveo je Alempić i precizirao da je od 2017. godine tom ministarstvu podneto 16 ovakvih zahteva.

Podsetio je da je odjava licence za pružanje staničnih usluga administrativni postupak koji sprovodi ministarstvo na osnovu zahteva privrednog subjekta koji ne želi više da se bavi delatnošću pružanja staničnih usluga ili je došlo do promene privrednog subjekta koji pruža stanične usluge na autobuskoj stanici.

Kako je rekao, od 2017. godine resornom ministarstvu podneto je osam ovakvih zahteva.

- Ono što je neophodno naglasiti jeste obimnost dokumentacije koja prati svaka od tri navedena postupka, ali i prostornu lokaciju, u ovom trenutku 68 privrednih subjekata. Digitalizacijom je omogućeno da privredni subjekti nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata ne moraju da dolaze i fizički predaju svoje zahteve na pisarnici republičkih organa, čime se postupak značajno pojednostavljuje većini stranaka, pravi uštedu u vremenu kao i troškovima podnosioca zahteva - istakao je Alempić koji je pomoćnik ministra za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja.

Kada se radi o međunarodnom prevozu putnika, naveo je da prevoznici imaju zakonsku obavezu da Izveštaj o obavljanju međunarodnog linijskog prevoza putnika po odobrenom redu vožnje dostavljaju dva puta godišnje.

Precizirao je da trenutno postoji 513 važećih dozvola u međunarodnom prevozu putnika u drumskom saobraćaju što, dodao je, podrazumeva dostavljanje istog broja izveštaja na svakih šest meseci.

- Drugim rečima, ministarstvo na godišnjem nivou primi nešto više od 1.000 ovakvih izveštaja o obavljanju međunarodnog linijskog prevoza putnika. Ako je uporedimo sa poslovima vezanim za delatnost autobuskih stanica, dokumentacija koja prati navedeni izveštaj jeste po obimu manja, ali je broj stranaka višestruko veći i iznosi 157 - ukazao je Alempić.

Istakao je da će digitalizacija navedenih postupaka koji se puštaju u prvoj fazi doprineti većoj efikasnosti ne samo rada privrednih društava koji ispostavljaju svoje zahteve Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, već i u radu tog ministarstva.

- Ovakvim pristupom usluga postaje dostupna korisnicima bilo kada i sa bilo koje lokacije, a nadležnom organu se obezbeđuje elektronska informacija jednostavna za analizu čime je moguće značajno unaprediti između ostalog i rad inspekcijskih organa - zaključio je Alempić.

Skup povovom promocije Portala Registra administrativnih postupaka i 17 novih digitalnih usluga Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova organizovao je Republički sekretarijat za javne politike, uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.