NavMenu

Rekordnih sedam biliona dolara subvencija za fosilna goriva

Izvor: N1 Utorak, 12.09.2023. 11:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Iako je zelene tranzicija postavljena kao imperativ, globalne subvencije za fosilna goriva porasle su za dva biliona dolara u poslednje dve godine i dostigle rekordnih sedam u 2022. godini, navodi se u novim procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Razog za to su kako se navodi rastući troškovi, pre svega vođeni rastom potrošnje nakon pandemije i onih koji proističu iz ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Ovi troškovi, opterećuju budžete, povećavaju zagađenje i utiču na povećanje globalnog zagrevanje.

- Subvencije za naftu, ugalj i prirodni gas koštaju ekvivalent od 7,1% globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je više nego što vlade godišnje troše na obrazovanje – 4,3% i oko dve trećine onoga što troše na zdravstvenu zaštitu – 10,9% - navodi se u izveštaju MMF-a.

Upozoreno je da će troškovi zbog štete od zagađenja vazduha i globalnog zagrevanja verovatno nastaviti da rastu.

Različite zemlje u Africi i drugde u svetu u razvoju smanjile su subvencije za gorivo poslednjih godina delom zbog rasta duga i troškova zaduživanja. Bogatije zemlje, gde je potrošnja energije veća, suočavaju se sa manjim finansijskim pritiskom da smanje troškove subvencija.

S druge strane to je u suprotnosti sa prokalmovanim politikama kada je u pitanju energetska tranzicija.

Eksplicitni troškovi subvencija – ono što vlade direktno plaćaju da bi cene električne energije ili goriva zadržale niskim su se više nego udvostručili od 2020. godine, na 1,3 triliona dolara.

MMF je rekao da će ovi troškovi verovatno pasti sada kada su cene energije smanjene, što je, kako je navedeno, idealno vreme za ukidanje subvencija.

- Pad cena energije pruža pogodan trenutak za zaključavanje cena ugljenika i lokalnih emisija zagađenja vazduha bez nužnog podizanja cena energije iznad nedavno doživljenih nivoa - navodi se u saopštenju.

Veću zabrinutost, rekli su iz MMF-a, izazvali su implicitni troškovi subvencija, koji će verovatno nastaviti da rastu kako se šteta od zagrevanja planete širi. Potrošači prošle godine nisu platili više od pet biliona dolara ekoloških troškova.

- Procenjujemo da bi ukidanje eksplicitnih i implicitnih subvencija za fosilna goriva sprečilo 1,6 miliona prevremenih smrti godišnje, povećalo vladine prihode za 4,4 triliona dolara i stavilo emisije na pravi put ka dostizanju ciljeva globalnog zagrevanja - saopštio je MMF.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.