NavMenu

Koji beogradski projekti se odlažu za naredne godine - Izmene Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta pred odbornicima

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.09.2023. 11:35
Komentari
Podeli

Kako do novog "Prokopa"? (Foto: Infrastruktura železnice Srbije)Kako do novog "Prokopa"?
Zgrada železničke stanice Beograd centar bi, prema najavama nadležnih, trebalo da bude otvorena 20. oktobra, ali na pristupne veze iz pravca auto-puta svi koji na ovu stanicu dolaze moraće da pričekaju još koju godinu. Za projekat uređenja ovih saobraćajnica za ovu godinu predviđeno je 6,7 mil RSD, naredne 28,7 mil, a tek 2025. znatno veći ioznos - odnosnao 458 mil RSD, poručuju treće izmene i dopune Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2023. godinu koji će se pred odbornicima Skupštine grada Beograda naći na sednici zakazanoj za 13. septembar.

Pristupne veze Prokopu iz pravca auto-puta, nisu jedini beogradski infrastrukturni projekat koji se godinama najavljuje, a za koji će konkretniji koraci na terenu morati da se sačekaju još neko vreme. Jedan od njih je i saobraćajna veza Borska - petlja "Lasta", a izmene i dopune Programa koji će se naći pred odbornicima, predviđaju izdvanjanje od po nešto više od 50 mil RSD za ovu i narednu godinu, dok je značajnije izdvajanje za ovaj saobraćajni projekat planirano tek za 2025. godinu - oko 640 mil RSD.

Za proširenje pešačke zone Knez Mihailova, koje se u fazama izvodi godinama unazad, za 2025. predviođeno je oko 140 mil RSD, dok je za ovu namenjeno oko 3 mil, a za narednu 90,6 mil RSD.

Za uređenje kompleska železničke i autobuske stanice na Novom Beogradu (za koju je pre nekoliko dana gradonačelnik Beograda istakao da očekuje da na nju svi polasci autobusa budu prebačeni do 1. januara 2024. godine) za 2025. opredeljeno je izdvajanje od 300 mil RSD, dok je za 2023 iznos za te namene 36 mil, a za narednu 186,7 mil RSD.

Sa druge strane, jedan od većih rashoda ove i naredne godine, očekuivano, i dalje je opremanje lokacije Makiško polje. Za ove potrebe za 2023.izmenama i dopunama ovog pograma, predviđeno je oko 5 mlrd RSD, a naredne 2,1 mlrd.

Kada je reč o početku gradnje novih objekata, za poslove koji se tiču dugo najavljivanog novog mosta na mestu Starog savskog, za ovu godinu planirano je 17,1 mil RSD narednu 70,5 mil, a za 2025. godinu 51 mil RSD. Nešto drugačija priča je za pešačko-biciklistički most preko Save za koji su pre nekoliko godina čak predstavljana idejna rešenje. Ove godine za ovu saobraćajnicu nad rekon nije predviđen ni dinar dok je 70,2 mil, odnosno 90,5 predviođeno u 2024. i 2025.

Za izgradnju denivelisanog ukrštaja pruge Bograd - Batajnica - Šid i Bulevara umetnosti, za koji je još pre nekoliko godina raspisivan tender, ali je na kraju raskinut ugovor sa izavranim ponuđačem, za ovu godinu planirano je 100 mil RSD, za narednu 500 mil, a za 2025 244,5 mil RSD. Pažnju u izmenama i dopunama Programa privlači i izdatak za područje priobalja u granici projekta Beograd na vodi, odnosno za saobraćajnice na teritoriji Novog Beograda. U naredne dve godine sukcesivno će se povećavati izdvajanja za ove namene - od ovogodišnjih 68,4 mil, do 216,8 mil u 2024 i 391,5 mil RSD u 2025.

Sa druge strane, još neko vreme će sačekati rekonstrukcija Dragoslava Srejovića od Bogoslovije do Ulice Jovake Radaković, jer je za taj projekat za ovu godinu predviđeno 500 hiljada RSD, za narednu 161 mil, a za 2025. godinu 305 mil RSD. I širenje mreže biciklističkih staza isto znatnija izdvajanja može očekivati tek 2025. pošto je za tada predviđeno oko 50 mil RSD dok je ove i naredne godne taj iznos znatno manji.

Po svemu sudeći, građevinare Beograđani neće videti ni na potezu Slavija - Žička još neko vreme, jer za rekonstrukciju i proširtenje kolovoza na ovom potezu veća sredstva predviđena su tek za 2025. i to 106,5 mil RSD.
Prethodnih godina bilo je dosta najava o mogućem daljem širenju tramvajske mreže, ali posle postavljanje šina preko Mosta na Adi, čini se, nove tramvajske deonice ipak neće biti građene još neko vreme. Jer za tu namenu konkretniji novac planirn je da se izdvoji, opet, tek 2025. i to 205,8 mil RSD. U toj stavci u ovom programu pominje se i širenje trolejsbuske mreže, ali to treba uzeti sa rezervom ako se zna da je pod velikim znakom pitanja dalja nabavka trolejbusa.

Na dugom štapu je, ukazuje čitanje stavki iz programa, i rekonstrukcija i proširenje Bulevara kralja Aleksandra za koje je preduslov svakako eksproprijacija dela objekata od Cvetkove pijace ka periferiji, jer za bulevar za ovu i 2025. godinu predviđeno je 10 mil RSD, a za narednu 68 mil RSD.

Izvođač je odavno odabrana za uređenje autobusko-trolejbuskog terminusa u Dunavskoj, ali ni dinar u ovoj i nqarednoj godini za taj projekat nije izdvojen, dok je za 2025 predviđeno 50 mil RSD. Treba napomenuti da su prethodnih godina iz grada isticali da se na tom prostoru odužilo rešavanje imovinsko-pravnih problema.

Drugačija situacija je kada je reč o izdajanjiama za tunel od Karađorđeve do Savske padine. Najviše novca, i to oko 262 mil RSD planira se za narednu godinu, dok je ove i 2025. godine ta izdvajanja biti manja.

Obnova i preuređenje Bulevara patrijarha Pavla je jedna od rekonstrukcija koja je značajno probila rokove za završetak radova, ali u narednim godinama će biti znatna finasijska stavka grada, jer je za 2024. predviđeno izdvajanje od 1,2 mlrd, a za 2015 1,1 mlrd RSD.

Naredna godina, kada je reč o finansijskim izdvajanjima, biće fokus za uređenje pristupa deponiji Vinča, jer za te potrebe biće izdvojeno u 2024. godini 198,7 mil RSD, dok je za uređenje trga u Lazarevcu predviđeno 120,6 mil RSD.

Kanalizacionom i vodovodnom mrežom još nije pokriven značajan Beograda, a kada je reč o izdvajanjima za ove potrebe ove, naredne i 2025. jedna od najvažnijih finansijskih stavki biće regionani vodonod Makiš - Mladenovac. Za njega, programom je predviđeno ove godine izdvajanje od 2,2 mlrd RSD, naredne 3,8 mlrd, a 2025. godine 700 mil RSD.

U oči upada i to da, program koji će se naći pred odbornicima u sredu, predviđa nula dinara izdvajanja ove godine, ali i 2024. i 2025. za most preko Ade Huje. On postoji kao stavka u ovom programu, ali ne i novac opredeljen za taj projekat. Prethodnih godina završetak gradnje mosta preko Ade Huje bio je istican kao preduslov za početak detaljne rekonstrukcije Pančevačkog mosta.

D. A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Energija, Finansije

I Britanci u igri za finansiranje gradnje reverzibilnih hidroelektrana u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Londonu sa izvršnim direktorom UK Export Finance Timom Ridom o mogućnostima za saradnju na finansiranju projekata u oblasti energetike u Srbiji. UK Export Finance je agencija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koja okuplja više stotina kompanija iz sektora bankarstva i finansijskih usluga, a glavna tema sastanka bila je mogućnost finansiranja projekata izgradnje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.