Izvor: eKapija | Nedelja, 25.04.2021.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zvezdara se urbanistički priprema za novu gradnju - Na području između UMP i Zvezdarske šume u planu nove saobraćajnice, stambeno-poslovna zona, trgovi...

(Foto: Urbanistički zavod Beograd/ Plan detaljne regulacije)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Beograda oglasio je javni uvid u plan detaljne regulacije za područje između Unutrašnjeg magistralnog poluprstena, Ulice Dragoslava Srejovića, Zvezdarske šume i Ulice Ljubice Luković. Granica plana obuhvata deo teritorije gradske opštine Zvezdara, površine oko 35,89 ha.

Planom je predviđeno da površine javne i ostalih namena umesto dosadašnjih 76.616 m2 zauzimaju 358.524 m2. Takođe, broj stanova, kojih je sada 319, biće povećan na 1.532, a predviđeno je i da će broj stanovnika od 924 koliko ih sada iama, biti povećan na 4.444.

Planskim rešenjem zadržavaju se formirani kompleksi javnih namena, a neizgrađeni deo bloka se planira za transformaciju u novu, pravilnu urbanu formu uz naglašavanje potencijala izrazito denivelisanog terena.

Planira se šetalište sa trgovima i vidikovcima od Volgine do Ulice Dragoslava Srejovića duž kompleksa Beogradputa.

Predloženo je da na mestu drugog pomoćnog terena FK Mladi Proleter nastane trg sa vidikovcem.

Dečja ustanova planira se između promenade i ulice Nova 2.

Neformalno nastalo stanovanje i komercijalni kompleksi u unutrašnjosti bloka planiraju se za transformaciju u mešovite gradske centre i komercijalnu namenu. Visina objekata planirana je tako da ne ugrozi prirodne vidikovce prema Dunavu i Gardošu.


Nova ulična mreža

Prostor sa zapadne strane tangira planirana saobraćajnica Unutrašnji magistralni prsten (magistralna saobraćajnica), sa severne strane Ulica Dragoslava Srejovića (ulica prvog reda) i sa južne strane Ulica Ljubice Luković (ulica drugog reda).

Trasa UMP-a je usklađena sa konceptom plana detaljne regulacije za saobraćajni potez UMP-a od saobraćajnice T-6 do Pančevačkog mosta.

Ulica Dragoslava Srejovića, koja prostor tangira sa severne strane, planirana je u rangu ulice prvog reda. Deonica od Bogoslovije do Volgine sprovodi se na osnovu važećeg Plana detaljne regulacije za rekonstrukciju saobraćajnice Partizanski put (Dragoslava Srejovića) sa pripadajućom infrastrukturom, dogradnju rezervoara i rekonstrukciju crpne stanice Pionir. Za deonicu od Volgine do Jovanke Radaković doneta je Odluka o izradi Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za rekonstrukciju saobraćajnice Partizanski put (Dragoslava Srejovića) sa pripadajućom infrastrukturom, dogradnju rezervoara i rekonstrukciju crpne stanice Pionir, deonica od Volgine do Jovanke Radaković.

Ulica Ljubice Luković (tangira prostor sa južne strane) planirana je kao ulica drugog reda, dok je deo Volgine ulice koji prostor tangira sa istočne strane deo sekundarne ulične mreže. Ulica Ljubice Luković je preuzeta, u delu u kome je definisana Planom detaljne regulacije između Severnog bulevara, Veljka Dugoševića, Supilove, Pante Srećkovića, Dragice Pravice i granice DUP-a sportsko - rekreativnog kompleksa gradskog parka Zvezdara. Ulica Volgina definisana je Planom detaljne regulacije područja gradske Park-šume Zvezdara, a njen početni deo obuhvaćen je i navedenom Izmenom i dopunom plana za rekonstrukciju saobraćajnice Dragoslava Srejovića.

Planirane saobraćajnice sekundarne mreže su: Ledinačka i Nove 1-8.

Ulice Ledinačka i Nove 1-6 planirane su kao dvosmerne ulice sa kolovozom širine 6 m i obostranim trotoarima od 2 m, 2,5 m i 3 m. Samo je u Ulici Nova 2 na jednoj deonici sa istočne strane profila planiran trotoar od 1,5 m.

Ulica Nova 7 planirana je kao kolsko-pešačka ulica širine 6 m. Duž trase saobraćajnice Nova 8 planirana su dva različita poprečna profila, u prvom delu kolsko-pešačka ulica širine 4,5 m, a u drugom delu ulica sa kolovozom od 6 m i obostranim parkiranjem od 5 m.

U okviru celina otvorenog bloka planirano je 83 parking mesta za potrebe parkiranja stanovnika i posetilaca. Parkinzi su planirani u okviru ulica Ledeničke, Nove 1 i Nove 8; i na otvorenoj parking površini uz Ulicu Nova 1. Za potrebe parkiranja KDU planirana je izgradnja parkinga u regulaciji Ulice Nova 2.

Pešačka kretanja planirana su u okviru saobraćajnica i kao posebne površine i to kao promenada-trg, od Ulice Dragoslava Srejovića do Volgine i pešačka staza (između Ledinačke i Nove 1).
Planirana namena površina
Planirana namena površina (Foto: Urbanistički zavod Beograd/ Plan detaljne regulacije)

Novi stambeni objekti

U Ulici Ljubice Luković planira se transformacija postojećeg porodičnog stanovanja u višeporodično stanovanje.

Deo bloka između postojećeg otvorenog bloka, sportskog terena i planirane promenade – trga, delom izgrađen neformalnim privredno komercijalnim i stambenim objektima, a delom neizgrađen, planira se za izgradnju nove stambeno-poslovne zone spratnosti do P+6+Pk. Planom je definisana pravilna ulična matrica i zone građenja koje utvrđuju planiranu regulaciju ulica i velike otvorene prostore međusobno povezane. U prizemljima objekata obavezni su komercijalni sadržaji.


Gradnja vrtića i dogradnja studentskog doma

Za ukupan planirani broj stanovnika (oko 4.444 stanovnika) na teritoriji plana obezbeđeni su kapaciteti za oko 350 dece predškolskog uzrasta. Planirana je jedna lokacija za objekat predškolske ustanove u bloku 2 sa maksimalnim kapacitetom za 270 korisnika i jedan depandans za 80 korisnika u bloku 7.

Studentski dom Patris Lumumba se sastoji od šest paviljona za smeštaj studenata sa aneksom restorana i zajedničkih prostorija. Slobodne površine uređene su kao blokovske zelene površine sa sportskim terenima. Planira se zadržavanje postojeće namene uz povećanje kapaciteta za smeštaj studenata nadziđivanjem mansardi na tri paviljona.

Naručilac plana je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, nosilac izrade Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Javni uvid u plan detaljne regulacije trajaće do 28. maja 2021. godine.

I. M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE