NavMenu

Prvi mlekomat u Beogradu - Do svežeg sirovog mleka u flaši i preko aplikacije

Izvor: RTS Četvrtak, 31.08.2023. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Elizabeth Dunne's)
Kada ste poslednji put pili pravo, punomasno, kravlje mleko sa farme? Verovatno kod baka i deka na selima. Uspomene sada možete evocirati zahvaljujući prvom mlekomatu u Beogradu. Direktno sa farme, sveže sirovo mleko u flaši, do frižidera. Od nedavno postoji i aplikacija preko koje lako možete pronaći najbliži mlekomat i gazdinstvo koje ga snabdeva.

Prvi mlekomat u Beogradu postavljen je pre dva meseca. Sam ga je kupio i postavio Marko Krsmančić, kada je video kako Nemci i Austrijanci piju domaće mleko sa mlekomata iz staklenih flaša. Mleko svakoga dana stiže sa farme Glišić kod Kovina.

Najteži zadatak bilo je zadobiti poverenje građana.

- Prva razlika, odnosno komentar, jeste da je to pravo mleko. Iste reakcije su i ovde. Ko jednom proba, uvek se vraća - kaže Krsmančić.


Testiranje i higijena - kakvi su propisi

To mleko se, ističe Krsmančić, redovno testira, rade se analize u Zavodu za mlekarstvo Srbije.

- Mi smo u obavezi da dva puta mesečno radimo analize. Ne želimo da dođemo u taj rizik da mleko na mlekomatu bude neodgovarajućeg kvaliteta - navodi Krsmančić.

Prema postojećim propisima, mleko na mlekomatu mora biti samo sa jedne farme.

Mlekomat je potrebno registrovati, a veterinarska inspekcija proverava da li gazdinstvo ispunjava sve higijenske uslove.


Spas za mala gazdinstva - u čemu su najveći troškovi

Prvi mlekomat u Srbiji postavljen je 2021. godine u Čajetini.

Milovan Ninčić kaže da ulaganja nisu mala, da je najveći trošak transport iz sela u grad, ali da to može da bude spas za mala gazdinstva.

- Za sada je to baš kratak period da bih mogao da procenim malo bolje. Sve u svemu, za sada, u odnosu na raniji rad i proizvodnju i prodaju mleka, drugačiji su odnosi. Što se tiče mog gazdinstva, po mene je lično bolje. Kod mene je trenutno mleko na aparatu 140 dinara, a u otkupu mlekare plaćaju 50-60 do 70 litara dinara, prosečno ide 50-100 litara mleka, aparat mi šalje poruke na telefon kad je na rezervi, kad treba da se dopuni, kolika je temperatura - kaže Milovan Ninčić.


Do najbližeg mlekomata uz pomoć aplikacije

Od nedavno postoji i aplikacija preko koje lako možete pronaći najbliži mlekomat i gazdinstvo koje ga snabdeva.

Programeri Miloš Jovanov i Aleksandar Džavrić su ga napravili kada je jedno gazdinstvo u Vrbasu ostalo bez otkupljivača mleka. Sada se na mapi nalaze 434 domaćinstva.

- Ideja ovoga je kao neki mali oglasi, žute strane, lista gazdinstva koja prodaju te stvari. Jedini uslov jeste da je gazdinstvo registrovano, da nam ostave broj gazdinstva i da mi možemo da potvrdimo - objašnjava Miloš Jovanov.


Država nudila subvenicije, konkurs i ove godine

Mlekari kažu da je država prošle godine nudila subvencije za mlekomate sa skoro 80% refundacije, ali se niko nije prijavio.

Međutim, tu informaciju Ministarstvo poljoprivrede nije potvrdilo.

Konkurs je raspisan i ove godine, ali rezultati još nisu poznati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.