NavMenu

"Bigz publishing", vlasništvo Ante Žužula, na sudu traži iseljenje drugih firmi, kako bi joj pripala cela zgrada nekadašnjeg "Bigza"

Izvor: Glas javnosti Utorak, 14.03.2006. 20:30
Komentari
Podeli

Zgrada BIGZ-aZgrada BIGZ-a

Firma "Bigz publishing", deo nekadašnjeg "Bigza", nedavno je podnela tužbu Trgovinskom sudu sa zahtevom da joj se omogući da raspolaže i preostalim prostorom u zajedničkoj zgradi gde se nalaze još 3 firme "Bigz grafičko preduzeće", "Bigz knjižarsko trgovinsko preduzeće" i "Slovo". Ovo preduzeće traži da se dosadašnji korisnici isele, kako bi "Bigz publishing" pripalo 24.178 m2 u "Bigzovoj" zgradi u Beogradu.

Izdavačka kuća "Bigz publishing" prodata je u avgustu 2005. godine hrvatskom biznismenu Anti Žužulu i njegovoj izdavačkoj kući "Školska knjiga" za svega 48,1 mil din ili 600.000 EUR. Druga dva konkurenta su tada ispala iz trke jer nisu na vreme položili depozite od 290.000 EUR. Sada se hrvatska firma predstavlja kao jedini naslednik nekadašnjeg izdavačkog giganta "Bigza" i želi da preuzme celu zgradu. Žužul je, na aukciji, kupio samo 2.482 m2 na trećem spratu ove višespratnice.

"Bigz publishing" se žali na ugovor o fizičkoj deobi, koji je overen u Drugom opštinskom sudu u Beogradu 21. novembra 2002. godine, a po kome je "Bigz grafičkom preduzeću" pripalo 18.195 m2, a "Bigz knjižarsko-trgovinskom preduzeću" 1.433 m2. Žužul smatra da je "Bigz holding" tada oštećen, pa i njegovo preduzeće "Bigz pablišing", kao navodni naslednik holdinga. Žužul je, zajedno sa izdavačkim delom Bigza, koji je kupio, dobio i dve knjižare u Beogradu, u Kosovskoj ulici i na Banovom brdu, kao i jednu u Zagrebu. On je otkupio i prava na neke časopise kao što su Duga, Praktična žena i Galaksija.

U tužbi je navedeno da je privatizovano 100% preduzeća "Bigz publishing", mada se u Agenciji za privredne registre može videti da su oni kupili samo 70% te firme.

Jedna od najvećih izdavačkih kuća u bivšoj SFRJ, Beogradski izdavački grafički zavod podeljen je 29. novembra 2002. na tri zavisna preduzeća, koji su sačinjavali "Bigz holding". "Bigz grafičko preduzeće" je još uvek društveno preduzeće jer aukcija 2005.godine nije uspela zbog visoke cene od 197 mil din i investicionog programa od 340 mil din. Drugi deo "Bigza" je knjižarsko-trgovinsko preduzeće koje je 29. septembra 2005.godine kupio izvesni Raško Moskovljević za 220 mil din. Treće tuženo preduzeće je "Slovo", koje je takođe privatizovano, a koje je naslednik slovolivnice i zauzima oko 1.000 M2.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.