NavMenu

Japan počeo da ispušta otpadne vode Fukušime u Tihi okean

Izvor: RTS Četvrtak, 24.08.2023. 10:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/TTstudio)Ilustracija
I pored protesta Kine, Južne Koreje i zajednica ribara, iz japanske nuklerake Fukušima daići počelo je ispumpavanje vode koja sadrži radioaktivni tricijum u Tihi okean.

Japan je počeo da ispušta više od milion tona zagađene vode u Tihi okean iz uništene nuklearne elektrane Fukušima daići, prenela je novinska agencija Kjodo, što je izazvalo proteste i zabranu uvoza iz Kine i Hong Konga, kao i gnev zbog obližnjeg ribolova - prenosi Gardijan.

Tokyo Electric Power Company (TEPCO), ispumpao je malu količinu vode, dva dana nakon što je plan odobrila japanska vlada.

Tepko je saopštio da je istakanje vode počelo u 13.03 po lokalnom vremenu i da nisu uočene nikakve abnormalnosti sa pumpom za morsku vodu ili okolnim objektima.

Predviđeno je da predstavnici tela Ujedinjenih nacija, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je odobrila plan, budu na licu mesta, dok bi radnici Tepka trebalo da uzmu uzorke vode kasnije tokom dana.

Pražnjenje, za koje se očekuje da će trajati od 30 do 40 godina, izazvalo je gnev u susednim zemljama i zabrinutost ribara da će uništiti njihovu delatnost jer se potrošači već klone morskih plodova uhvaćenih u Fukušimi i oko nje.

Peking je kritikovao ispuštanje teške vode nazvavši ga "izuzetno sebičnim i neodgovornim".

- Okean je zajednička svojina čitavog čovečanstva, a nasilno ispuštanje nuklearne otpadne vode Fukušime u okean je krajnje sebičan i neodgovoran čin koji ignoriše međunarodne javne interese - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Voda će u početku biti puštena u skromnim količinama i uz dodatne provere, rečeno je iz Tepka, a očekuje se da će prvi ciklus ispuštanja, od ukupno 7.800 kubnih metara, trajati 17 dana.

Ta voda korišćena je za hlađenje tri nuklearna reaktora koja su se istopila nakon što je nuklearku Fukušima daići pogodio snažan cunami u martu 2011. godine.

Talasi su uništili i rezervno snabdevanje elektrane električnom energijom što je primoralo vlasti da naloži evakuaciju 160.000 ljudi, što je najgora nuklearna nesreća na svetu od Černobilja.

Tehnologija na licu mesta koristi se za uklanjanje većine štetnih materija, ali nije u stanju da filtrira tricijum, radioaktivni izotop vodonika koji se smatra relativno bezopasnim jer, kako tvrdi Tepko, emituje veoma slab nivo zračenja i ne akumulira se.

Kritičari ispuštanja kažu da nedostatak dugoročnih podataka znači da je nemoguće sa sigurnošću reći da tricijum ne predstavlja pretnju ljudskom zdravlju ili morskom okruženju.

Grinpis je saopštio da rizici od zračenja nisu u potpunosti procenjeni i da su biološki uticaji tricijuma, ugljenika-14, stroncijuma-90 i joda-129 – koji će biti oslobođeni kao deo pražnjenja – "zanemareni".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.