NavMenu

Oštećenja na mostu Počitelj još nisu sanirana

Izvor: Nezavisne novine Ponedeljak, 21.08.2023. 10:38
Komentari
Podeli
Počitelj (Foto: Printscreen/jpautoceste.ba/Autoceste FBiH)Počitelj
Kada je, prije nešto više od mjesec, obznanjeno da je spojen most Počitelj, najveća takva građevina na autoputu Koridora 5C, cjelokupna javnost je s pozitivnim reakcijama dočekala tu vijest.

Jer, nakon što su rokovi na izgradnji tog impozantnog objekta već davno probijeni i usljed čega je investitor JP Autoceste FBiH posegnuo za mehanizmom naplate penala azerbejdžansko-kineskom konzorcijumu, vijest o spajanju rasponske konstrukcije dva posljednja stuba od ukupno šest, visine od skoro 100 metara, ukazivala je na to da su se izvođači radova, napokon, uozbiljili.

Međutim, nepuni mjesec poslije saznalo se kako je most Počitelj napukao. Pukotine su se pojavile između stubova S3 i S4, visine 92 i 91 metar. Ta dva stuba, odnosno njihove rasponske konstrukcije su, kako smo ranije izvještavali, spojene u junu prošle godine.

Most Počitelj ima neupitnu mehaničku otpornost i globalnu stabilnost, zaključeno je i poručeno sa sastanka koji su 8. avgusta održali predstavnici Autocesta FBiH i drugih subjekata uključenih u izgradnju ovog kolosalnog projekta. Sudeći prema odgovoru koji smo dobili iz Autocesta FBiH, uočena oštećenja još nisu sanirana.

- Na sastanku koji je održan 8. avgusta 2023. godine, a na kojem su, uz predstavnike investitora JP Autoceste FBiH, sudjelovali i drugi subjekti uključeni u izgradnju ovog kolosalnog projekta, donesen je zaključak prema kojem su intenzivirani radovi na otklanjanju nastalih oštećenja. Zajednički cilj svih strana uključenih u izgradnju mosta Počitelj je da se u što skorije vrijeme otklone svi nedostaci i da se radovi dovrše u skladu s ugovorom - odgovorili su iz Autocesta FBiH, izvještava Avaz.

Sve aktivnosti trebale bi biti završene do kraja godine, kada bi most trebao biti pušten u promet, rekli su iz ovog preduzeća.

Osim radova na otklanjanju nastalih oštećenja, kazali su kako se trenutno na mostu Počitelj izvode i pripremni radovi za potrebe izrade hidroizolacije mosta, odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde, kao i za postavljanje dilatacionih naprava te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.