NavMenu

EU pre roka popunila skladišta gasa do 90%

Izvor: Beta Petak, 18.08.2023. 16:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Zemlje Evropske unije su popunile skladišta gasa do 90% i time ispunile zacrtani cilj dva i po meseca pre roka, saopštio je Generalni direktorat EU za energetiku.

Prema najnovijim podacima Gasne infrastructure Evrope, u evropskim skladištima popunjeno je 90,12% kapaciteta, odnosno 1.024 teravat-sati gasa, što je jednako 93 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Da bi se pripremila za dolazeću zimu, EU je postavila obavezujući cilj da se skladišta gasa popune do 90% do 1. novembra. Skladištenje gasa je ključno za sigurnost u snabdevanju u Evropi jer može da pokrije do jedne trećine potraženje za gasom tokom zimskih meseci.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je da današnja potvrda da su ispunjeni ciljevi skladištenja gasa pre roka pokazuje da je EU spremna za zimu i da će to pomoći da se narednih meseci dodatno stabilizuju tržišta.

- Energetsko tržište EU je u mnogo stabilnijoj poziciji nego u ovo vreme prošle godine, dobrim delom zbog mera preduzetih na nivou EU. Ali videli smo prethodnih nedelja da je tršište gasa i dalje osetljivo. Komisija će nastaviti da prati situaciju tako da nivo skladištenog gasa ostane dovoljno visoko kada uđemo u sledeću zimu - rekla je Simson.

Ona je dodala da se situacija dodatno može poboljšati ulaganjima u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Ovi podaci ukazuju da je EU uspela da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa, koji je pre rata podmirivao oko 40% potreba Unije.

Ruski gas je u najvećoj meri zamenjen uvozom iz SAD, Norveške i Azerbejdžana, ali se neke zemlje centralne Evrope, posebno Austrija, i dalje oslanjaju na uvoz preko gasovoda kroz Ukrajinu.

Zbog smanjenja izvoza u evropske zemlje, prihodi Rusije od izvoza energenata pali su za 41% na 43,4 mlrd USD u prvih sedam meseci ove godine, a rublja je prošle sedmice pala na najniži nivou u proteklih godinu i po dana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.