NavMenu

Unija pekara Srbije: Nema razloga za poskupljenje hleba i peciva

Izvor: Politika Četvrtak, 27.07.2023. 08:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/wuzefe)Ilustracija
Blokada crnomorskog sporazuma i pometnja na berzama za sada nisu uticale na cenu brašna, tako da nema razloga ni za rast cena hleba i peciva, rekao je za Politiku Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

– Rusija je izašla iz sporazuma ali oni mogu za 10 ili 15 dana ponovo da vrate stari aranžman čim krenu u izvoz žita i svoje pšenice. Prema onome što smo pratili, došlo je do rasta cena žita za svega jedan do 3% na berzama kao posledica ove situacije sa ruskom blokadom. To nema znatan uticaj na naše tržište – naglasio je Pralica. Dodao je da su robne rezerve napravile odličan potez prema poljoprivrednim proizvođačima, tako što otkupljuju 200.000 tona po ceni od 25 dinara. Na taj način se mi izjednačavamo sa cenama na ostalim berzama.

– Ne očekujemo da će cena skočiti u nekom doglednom periodu jer je mnogo ukrajinske pšenice stiglo u Evropu. Naši ratari do sada nisu hteli da prodaju svoje žito za 20 dinara, koliko su im nudili trgovci, jer je to ispod njihovog ulaganja. Posle intervencije države očekujemo i da će cena kod nas na berzi doći do tih 25 dinara – naveo je Pralica.

Kada je reč o ceni hleba i peciva napomenuo je da sve ostaje isto, jer ova poslednja pomeranja na tržištu ne utiču na kalkulacije pekara.

Prema pisanju stranih medija, odluka Rusije da suspenduje učešće u inicijativi za žito Crnog mora pogoršaće sigurnost snabdevanja hranom.

Fjučersi za pšenicu na Čikaškoj berzi skočili su prvih dana od ove odluke za 2,7% jer su trgovci pokazali strah od moguće predstojeće krize u snabdevanju osnovnom hranom.

Stručnjaci podsećaju da je na globalnom nivou cena pšenice i dalje niža za 54% u odnosu na najvišu vrednost u martu 2022. nakon početka sukoba u Ukrajini, dok su cene kukuruza pale 37% u odnosu na april 2022. kada su dostigle desetogodišnji maksimum.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.