NavMenu

Na čemu radi srpski Institut za veštačku inteligenciju?

Izvor: Beta Utorak, 18.07.2023. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jirsak/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Instituta za veštačku inteligenciju Srbije sa sedištem u Novom Sadu Dubravko Ćulibrk izjavio je da taj institut radi na razvoju algoritama, među kojima je i prevodilac srpskog na 53 jezika, kao i onog za dijagnostikovanje određenih bolesti, ali da je još daleko od toga da ima svoje patente. Ćulibrk je rekao da je prevodilac "još u razvoju", kao i da je, s obzirom da je Institut osnovan pre dve godine "još rano da imaju patent".

Na pitanje da li je istraživanje veštačke inteligencije skupo, on je odgovorio da je to istraživanje "kao bilo koje drugo u oblasti tehnoloških nauka".

- Ono što može biti skupo kada se radi o velikim modelima je da se oni istreniraju - kazao je Ćulibrk, i dodao da Institut uzima nešto "što je trenirano do nekog nivoa" i dalje ga dotrenira, uz neke eventualne izmene, odnosno dodatke.

U vezi zakonske regulative u Srbiji po pitanju rada na veštačkoj inteligenciji, povodom toga što se u EU i SAD pooštravaju zakonski okviri, Ćulibrk je rekao da to u Srbiji za sada nije regulisano na nivou zakonske legislative, ali da "preporuke postoje".

- Srbija je usvojila u martu Etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije koje imaju za cilj uvođenje preventivnog mehanizma, tako da je važno da ovakve preporuke postoje - istakao je Ćulibrk, dodajući da se zalaže za globalno partnerstvo i za odgovornu primenu veštačke inteligencije.

Istakao je da Institut ima dobar partnerski odnos sa nemačkom kompanijom Bajer, sa kojom razvija algoritam u domenu dijagnoze nekih bolesti, za koji ta kompanija "nema vremena ili resursa".

Povodom tehnologija za prepoznavanje lica, po čemu su istraživanja veštačke inteligencije najprepoznatljivija kod građana na svetskom nivou, i izazivaju najviše zabrinutosti zbog ugrožavanja privatnosti, Ćulibrk je rekao da se u Institutu rade "osnovne tehnologije" za prepoznavanje lica, ali ne i njihove primene, navodeći da uz pomoć tehnologije razvijene u Insititutu "ima primera da se na vaterpolo utakmicama pokušava da prepozna koji je igrač".

Navodeći kao primer čime se Institut u tom domenu bavi, Ćulibrk je rekao da "postoji grupa koja se bavi računarskim vidom", ali da se to ne primenjuje.

Na pitanje da li građani imaju nekog razloga za brigu povodom razvoja veštačke inteligencije na domaćem tlu, Ćulibrk je odgovorio da ne misli da građani Srbije imaju nekog razloga da više brinu od drugih, ali da je dobro da "postoji fokus na tome" na globalnom nivou.

Institut za veštačku inteligenciju Srbije, čije je sedište u Novom Sadu, ima 50 zaposlenih, od kojih je 42 istraživača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.