NavMenu

U narednom periodu veće uključivanje startap zajednice u razvoj sports-tech industrije

Izvor: eKapija Petak, 17.03.2023. 15:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)Ilustracija
Mogućnosti za saradnju sporta i privrede, ali i za primenu rešenja koje nudi veštačka inteligencija u ovoj oblasti su velike, istaknuto je na sastanku predstavnika Privredne komore Srbije (PKS), Ministarstva sporta RS sa direktorima Institututa za veštačku inteligenciju Srbije Dubravkom Ćulibrkom i Nebojšom Drakulićem, direktorom Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu.

- Naša ideja je da kroz zajedničku saradnju iniciramo niz aktivnosti usmerenih na promociju i razvoj sports tech-a kroz osnivanje Saveta za sport i privredu koji će okupiti sportske saveze, institucije ali i kompanije koje posluju u oblasti sports-tech industrije ili one koje žele da započnu poslovanje u ovoj oblasti - rekao je Mladen Đorić iz Privredne komore Srbije. On je dodao da se osnivanje Saveta očekuje sledećeg meseca.

- Veštačka inteligencija ima široku primenu u različitim sektorima i naš institut već uveliko sarađuje na nekim projektima gde ova rešenja imaju primenu u medicini - kaže Dubravko Ćulibrk i ističe da kod razvoja startapova u sports-tech industriji važnu kariku predstavljaju mentorski programi usmereni na razvoj poslovnih veština ljudi koju su u sportu, a žele da pokrenu biznis i podrže inovacije u sportu.

- Institut je tu da pruži mentorsku podršku u razvoju ovih inovacija - ističe Ćulibrk.

Državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj rekao je da Ministarstvo sporta podržava sve aktivnosti usmerene na razvoj sports tech-a i primenu veštačke inteligencije imajući u vidu sve prednosti koja ova rešenja pružaju, posebno kada se govori o prevenciji povreda u sportu, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije.

- Naučnotehnološki park ima trenutno 16 članica među kojima su tehnološka preduzeća koja se bave inovacionom delatnošću, startap kompanije i startap timovi, kao i istaživačko razvojne kompanije - rekao je Nebojša Drakulić direktor NTP-a. On je dodao da će se narednom periodu definisati predlozi za veće uključivanje startap zajednice u razvoj sports-tech industrije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.