NavMenu

Zarica parira svetskim sirevima - Adra Brčko sedmično proizvede 10.000 komada

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 19.06.2023. 10:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Maasch/Unsplash)Ilustracija
Bačva, preko nje rešetka i malo papira od vreće, sir u kolutićima, vatra i dim – nekada je većina seoskih domaćinstava u BiH tako proizvodila dimljeni ili suhi sir, zaricu, zarac. No, kako se smanjivao broj stanovnika u ruralnim sredinama, te padao broj onih koji posjeduju goveda, tako je ovaj seoski specijalitet dobivao na značaju.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) ga je identificirala kao jedan od proizvoda s ogromnim potencijalom da postane zaštićen. Zarica je, naime, danas prava delicija za čije brendiranje i opstanak se bore domaći proizvođači.

Okupili domaćice

Među njima je i brčanska mljekara Adra, koja pod robnom markom Milcoop, dnevno proizvede 2.000 komada ovog sira, a sav se plasira na bosanskohercegovačko tržište. Ovdje se on pravi prema tradicionalnoj recepturi već tri godine, osim klasičnog prave ga i sa dodatkom bijelog luka, bibera, vlasca i sudžuk paprike. Proces proizvodnje traje šest dana, ali je zato, kako navode, rezultat neprikosnoveni okus bijelog dimljenog sira koji svoj kvalitet može mjeriti sa bilo kojim drugim svjetskim sirom.

- Organizirali smo naše mještanke i dogovorili s njima recepturu, malo eksperimentirali i postigli ono što je karakteristično za taj sir. To smo preveli u industrijalizaciju i podveli pod Haccp standard - kaže za Agroklub, Adis Rahman, vlasnik mljekare.

Tako se pod kontrolom devet radnika, većinom lokalnih žena, sedmično u Adri proizvede 10.000 komada sira koji se može naći u prodajnim marketima širom države. Rahman nam priča da je cijelu proizvodnju pokrenuo vlastitim i kreditnim sredstvima, do sada nisu učestvovali ni u jednom projektu finansijske podrške niti su tražili poticaje.

- Kada imate dobar proizvod, fin i kvalitetan i vodite se politikom da na police može ići samo ono što ste sami spremni kupiti i svojoj kući odnijeti, onda nije teško uspjeti - dodaje naš sagovornik.

Potencijala za dalji rast ima, ne krije vlasnik mljekare, i otkriva nam da je veliki interes u drugim državama, prvenstveno u Srbiji, pa sada rješavaju proceduru oko dobijanja izvoznog broja. Inače, kapaciteti proizvodnje su oko 5.000 komada sira na dnevnom nivou.

Domaće mlijeko

Sir se pravi od mlijeka domaćih proizvođača. U početku su imali svoje otkupne stanice, no kako se širilo tržište sirovinu su počeli otkupljivati od pravnih lica radi lakših ulaznih kontrola. Sedmično ova mljekara tako otkupi oko 15 tona mlijeka.

Na samu ideju da pokrenu proizvodnju došli su uvidjevši da ovaj tradicionalno prisutan proizvod niko ne radi u kontroliranim uslovima i ne plasira ga u trgovačke markete. Odlučili su investirati i spojiti ga sa svim standardima koje jedan mliječni proizvod treba da ima.

- Treba vjerovati u sebe, uraditi analizu tržišta i ne nuditi neke stvari koje svi rade jer onda imate ozbiljan problem konkurencije koja ima značajna sredstva na raspolaganju. Prvenstveno morate imati kvalitet, a ostalo će se samo riješiti - poruka je prvog čovjeka ove mljekare za sve one koji razmišljaju o pokretanju nekog sličnog biznisa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.