NavMenu

Pale cene hrane u svetu - Šta je najviše pojeftinilo

Izvor: Agroklub Subota, 10.06.2023. 14:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)Ilustracija
Referentni FAO indeks cena hrane opao je u maju i bio manji za 3,4 boda, odnosno 2,6% u odnosu na april. Treba napomenuti i da su manje za 35,4 bodova, odnosno 22% u odnosu na najvišu vrednost svih vremena koju je dosegao u martu 2022.

Ovakav trend je bio podstaknut značajnim padom indeksa za biljna ulja, žitarice i mlečne proizvode, koji su delimično uravnoteženi povećanjem indeksa za šećer i meso.

Tri vrste proizvoda jeftinije

FAO indeks cena žitarica u maju je u proseku bio za 4,8% manji nego u aprilu i čak 25,3% ispod svoje rekordno visoke vrednosti pre godinu dana.

Na globalnom su nivou pale za pšenicu, 3,5% na mesečnom nivou, odražavajući izglede za velike globalne zalihe u predstojećoj sezoni 2023/24 i produženje Crnomorske inicijative za žito. U maju su ovaj trend sledile i one za kukuruz za 9,8%. Povoljni su izgledi za povećanje globalnih zaliha u 2023/24. uz očekivanu veću proizvodnju u Brazilu i SAD. Tempo izvoza iz SAD je usporen, a otkazana je kupovina iz Kine. Svetske cene ječma i sirka su takođe niže, za 9,5, odnosno 9,7%.

Za 8,7% pao je indeks cena biljnog ulja na mesečnom nivou i čak 48,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najviše se odnosi na palmino, sojino, repičino i suncokretovo ulje. Kada je reč o sojinom, one imaju silazni trend šesti uzastopni mesec.

Manji je i indeks za mlečne proizvode za 3,2%. Najviše je to posledica pada onih za sir. Kotacije za mleko u prahu su se oporavile, a blago su porasle cene putera.

Skuplje meso i šećer

FAO indeks cena mesa u maju je u proseku bio za jedan odsto veći u odnosu na april, ali i dalje za 4,1% ispod prošlogodišnje vrednosti u istom mesecu. Porasle su one za piletinu zbog povećane potražnje iz Azije i zabrinutosti zbog epidemija ptičjeg gripa. Rasle su i za govedinu, ali i svinjetinu, i to četvrti mesec za redom. Pale su cene ovčijeg mesa.

U odnosu na april porasle su cene šećera i to za 5,5%, što predstavlja četvrti uzastopni mesečni rast, i čak 30,9% iznad svoje vrednosti pre godinu dana. Rasla je zabrinutost oko razvoja El Ninja koji može uticati na useve 2023/24., što je izazvalo ovo povećanje.

Kašnjenja u isporuci usled jake konkurencije soje i kukuruza u Brazilu takođe su podržala ovaj trend. Pozitivni izgledi za useve šećerne trske u Brazilu 2023, zajedno sa poboljšanim vremenskim uslovima koji su pogodovali napretku žetve, sprečili su veće mesečne poraste.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2023.  |  Vesti

Potpisan Sporazum između EU i Srbije o učešću naše zemlje u Programu jedinstvenog tržišta EU

Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Srbije u programu jedinstvenog tržišta Evropske unije, potpisan je danas u Ministarstvu finansija. Ovaj dokument potpisali su potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i generalna direktorka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP Evropske komisije Kerstin Jorna. Ceremonija potpisivanja održana je preko onlajn platforme, u skladu sa protokolom o

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.