NavMenu

100. rođendan Filharmonije - Veče puno muzike, smeha, suza radosnica i ovacija

Izvor: eKapija Sreda, 14.06.2023. 09:35
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: PopTika/shutterstock.com)Ilustracija
Beogradska filharmonija je sinoć u prepunom Kolarcu svečano započela proslavu svog stotog rođendana koncertom koji je poklonila publici. Orkestar je predvodio Uroš Lajovic, nekadašnji šef-dirigent koji je ovom prilikom odlikovan zvanjem počasnog dirigenta, a kao specijalni gosti iznenađenja nastupili su muzičari čuvenog "Janoška ansambla" iz Beča.

Nesvakidašnje emotivna atmosfera obeležila je rođendansko veče ponosnih filharmoničara i ushićene publike, navodi se u saopštenju Beogradske filharmonije. Program je otpočeo "Svečanom uvertirom" Dmitrija Šostakoviča za koga se može reći da je filharmonijski favorit i najradije izvođen kompozitor. U skladu sa slavljeničkom atmosferom, svirale su se "Rođendanske varijacije" u različitim stilskim žanrovima uz specijalni dodatak varijacije u sprskom stilu koju je specijalno ovom prilikom komponovao Miloš Branisavljević. Na programu je takođe bilo finale Betovenove Pete simfonije, kao i Grlica iz Ohridske legende, osnivača Stevana Hristića.

Temperatura koncerta je dovedena do ključanja uz "Janoška ansambl" koji okuplja nesvakidašnje virtuoze, muzičke akrobate poznate po žanrovskim transformacijama. Tako se u njihovom specijalnom "Janoška stilu" u performansu sa filharmoničarima čula muzika od Mocarta, preko kafanskih pesama do hitova Bitlsa koji su se orili Kolarcem.

Kroz program koji je vodio glumac i filharmonijski prijatelj Vladimir Aleksić, a rediteljski uobličio Milutin Petrović, Beogradska filharmonija je napravila omaž nekadašnjim direktorima, umetničkima direktorima i šefovima dirigentima, od Stevana Hristića do Ivana Tasovca čijom zaslugom je danas Filharmonija orkestar svetskog kvaliteta. Takođe su slavne zvezde čestitale rođendan Filharmoniji poput Zubina Mehte, šefa-dirigenta Gabrijela Felca, glavnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, Dan Tane, holivudske glumice Stane Katić, pijaniste Fazila Saja i mnogi drugi čije su se poruke emitovale, a specijalni gosti koncerta su bili filharmonijski penzioneri.

Proslava stogodišnjice nastavlja se na Gala koncertu sa legendarnim Zubinom Mehtom (20. jun na Kolarcu) nakon čega sledi regionalna turneja u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Tirani i Skoplju, a ceremoniju otvaranja jubileja kruniše veliki i besplatni koncert na otvorenom i izvođenje Dizni fantazije uživo na Ušću, 2. jula.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.