NavMenu

Filharmonijska Toska pod svećama uz crkvena zvona, orgulje i topove u petak na Kolarcu

Izvor: eKapija Sreda, 22.02.2023. 13:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)Ilustracija
Filharmonijski spektakl, čuvena opera Toska, pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, biće izvedena pod svećama na sceni Kolarca, u petak 24. februara od 19 časova. Pored vrhunske međunarodne podele kao što su Elizabet Tajge, Eduardo Aladren i Mandla Mnedebele, u pripremi ovog poduhvata učestvuje oko 200 ljudi, kako na sceni tako i iza nje, saopštila je Beogradska filharmonija.

Tri čina i 357 stranica jedne od najlepših operskih partitura, Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju sa velikom strašću. Publiku očekuje scenska ekstravagancija i redak kuriozitet - režija Aleksandra Nikolića dočaraće atmosferu mračnog i opasnog Rima iz 1800 tako što će filharmonijska predstava biti osvetljena samo svećama. Galerije Kolarca postaju Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu.

- Beogradska filharmonija ima moje ogromno poštovanje zbog svoje posvećenosti, brzine i želje da uči i napreduje. U rekordnom roku smo pripremili ovu krunu operske literature koja je novitet u repertoaru orkestra. Filharmonijska Toska će biti spektakularni događaj, najpre jer je izvodi najbolji orkestar u zemlji, zatim zbog međunarodne podele uloga koja je prvorazredna, uz efektnu scenografiju koja će naterati publiku da tri čina prati bez daha, tako da uopšte nije čudno da je naša koncertna predstava potpuno rasprodata - kaže šef-dirigent Gabrijel Felc.

Iako je radnja na prvi pogled skoncentrisana na ljubavnu priču Toske sa slikarom Kavaradosijem, dominantan je politički zaplet iz doba Napoleonove okupacije. Popularnost Toske leži u dramskom zapletu, snažnoj i upečatlјivoj muzici i velikom orkestarskom aparatu upotpunjenim crkvenim zvonima, orgulјama, ali i zvucima topova.
Pored soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandle Mndebelea u ulozi barona Skarpije, tu su i Nikola Basta (Ćezare), Mihailo Šljivić (crkvenjak), Siniša Radin (Spoleta), Branislav Stankov (Šarone), Milan Obradović (stražar), Lenka Maksimović (pastir) kao i dva hora – meštoviti hor RTS-a i Kolibri.

U produkciji najekskluzivnijeg događaja koncertne sezone učestvuje preko 200 ljudi. Od scenografa, kostimografa, šminkera, frizera, inspicijenta, preko statista, garderobera i dekoratera, sve do vatrogasne brigade koja će biti prisutna prema protokolu o zaštitnim merama, navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.