NavMenu

U planu gradnja LNG terminala i gasne elektrane u Luci Bar - Potpisan memorandum za investicije vredne stotine miliona evra

Izvor: eKapija Petak, 12.05.2023. 12:27
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/biggunsband)
U blizini Luke Bar planirana je izgradnja i instalacija fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa i termoelektrane na gas, a riječ je o projektima vrijednim stotine miliona eura. Za pve projekte zainteresovane su američke kompanije Enerflex energy systems i Wethington energy innovation, a danas je sa njima potpisan i Memorandum o razumijevanju u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori.

Memorandum su potpisali predsjendik Vlade Dritan Abazović, Phil Pyle u ime kompanije Enerflex Energy Systems i Olin Wethington iz kompanije Wethington Energy Innovation.

Kako je saopšteno prilikom potpisivanja memoranduma, najprije je potrebno da se uradi studija izvodljivosti, a nakon toga će se znati kada će početi radovi i tačna vrijednost investicije.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da bi, s obzirom na to da se radi o tehnologiji koja je jednim dijelom montažnog karaktera i gdje bi oprema stigla iz inostranstva i montirala se u Baru, od momenta kada bi investitori potpisali konačan ugovor sa Lukom Bar, vrlo brzo mogli da krenu sa izvođenjem radova.

- Od trenuka kada krenu sa radovima, mislim da ne bi trebalo više od dvije godine da se svi kapaciteti stave u funkciju - kazao je Abazović.

On je naveo da su se, nakon nekoliko uspješnih sastanaka, stvorile pretpostavke da se potpiše memorandum o saradnji o nečemu što je strateški nacionalni interes Crne Gore.

- Posebnost strateškog interesa Crne Gore je da Luku Bar učini mjestom u kome će se izgraditi LNG terminal i na taj način prirodni gas po prvi put stigne u Crnu Goru. Smatramo da je energetska diversifikacija od suštinske važnosti za razvoj naše zemlje - kazao je Abazović.

Potpisivanje memoranduma (Foto: Vlada Crne Gore/R. Koprivica)Potpisivanje memoranduma
Kako je naveo, dovesti kredibilne američke investitore bilo je skoro nemoguće u prethodnom periodu, iako u Crnoj Gori več rade određene američke kompanije.

- Dovesti prestižne američke kompanije iz sektora energetike velika je stvar ne samo za Crnu Goru, nego za čitav region. Riječ je o kompanijama koje imaju jedan od najboljih "know-how u svijetu, koje raspolažu znanjem o razvoju novih tehnologija. Te nove tehnologije neće samo biti upotrijebljene u segmentu koji se tiče prirodnog gasa, nego i proizvodnji električne energije. Na taj način Luka Bar treba da postane regionalno čvorište za tu vrstu energenata, da poveća svoju ukupnu vijrenodst i kao takva postane i značajna tačka kada je u pitanju pomorski saobraćaj - naveo je.

Efekti koji bi se ostvarili ako se ovaj plan realizuje su višestruki, dodao je.

- Oni bi nosili i finansijske benefite za našu državu, nova radna mjesta, novu tehnologiju, obrazovanje ljudi da rade na specifičnim poslovima koji trenutno ne postoje u Crnoj Gori, a na taj način otvorili bi i jedan potpuno novi prozor i jednu potpuno novu viziju kada je u pitanju energetika - kazao je premijer.

Izrazio je uvjerenje da će predstavnici kompanija zajedno sa Lukom Bar, nastaviti aktivnosti na određivanju konkretne parcele na kojima bi se izvodili radovi, te da će tehnologija koja će doći iz SAD-a označiti jedan veliki bust za druge sektore i ekonomiju u Crnoj Gori.

- Vjerujem da danas jop jednom šaljemo poruku da svi oni investitori koji žele da rade fer biznis, u skladu sa Ustavom i zakonom, a naročito oni koji dolaze od naših najbližih partnerskih zemalja, više nego dobrodošli. Vrata Vlade CG su otvorena za sve takve kompanije. Meni je velika čast da kompanije koje imaju postrojenja u mnogim zemljama svijeta i koje u Hjustonu raspolažu nevjerovatnom tehnologijom kada je u pitanju priordni gas, imaju intereosvanje da dođu u Crnu Goru i razvijaju svoj biznis.

Abazović se zahvalio i ambasadorski Sjedinjenih Američkih država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke), koja, kako je naveo, po ko zna koji put pokušava da kompomentu ekonomske saradnje između SAD i CG podigne na viši nivo.

- Vjerujem da smo prisustvovali događaju koji treba da postavi temelj za velike stvari u Crnoj Gori i siguran sam da smo uhvatili jedan od poslednjih vozova jer je konkurencija u regionu i ovom dijelu Mediterana velika, kada je riječ o ovakvim vrstama biznisa. Međutim, Crna Gora definitivno jeste mjesto u kome treba razvijati ovakve projekte - zaključio je Abazović.

Memorandum koji je danas potpisan Vlada je prihvatila na jučerašnjoj sjednici. Kako je navedeno, on predstavlja izraz opredijeljenosti strana potpisnica da započnu razgovore i radnje u cilju realizacije dva energetska infrastrukturna projekta i to izgradnja i instalacija fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru i njegovo dalje skladištenje, regasifikaciju i transport, te projekat izgradnje i instalacije grinfild termoelektrane na gas u Crnoj Gori, čije snabdijevanje gasom bi bilo omogućeno preko planiranog terminala.

- Oba projekta bila bi locirana u ili blizu Luke Bar, a procjena je da bi cijena projekta terminala bila u rasponu od 130 do 250 mil EUR, a projekta termoelektrane između 200 i 500 mil EUR, u zavisnosti od instalisanog kapaciteta - navodi se u Memorandumu.

Strane potpisnice iz SAD-a planiraju da sprovedu prethodne studije izvodljivosti u vezi sa projektima, i da u dobroj namjeri preduzmu brzi razvoj i funkcionisanje projekata, a razmatraju i raspored razvoja i izgradnje projekata koji će omogućiti da sa radom počnu do kraja 2025. godine.

- Strane namjeravaju da procijene da li bi se projekti, prema zakonima Crne Gore, mogli smatrati "projektima od nacionalnog interesa" čime bi se omogućila ubrzana obrada odgovarajućih predloga od strane potpisnika iz SAD-a, ali uz neophodnu transparentnost i konačno odobrenje od strane Skupštine Crne Gore - pojašnjeno je.

Strukturu finansiranja za projekte, strane iz SAD-a namjeravaju da predlože po završetku studija izvodljivosti, a namjera svih potpisnika je da projekti budu uspostavljeni u potpunoj saglasnosti sa važećim standardima životne sredine i u skladu sa zakonom.

Ideja o izgradnji LNG terminala u Crnoj Gori nije nova, a zainteresovanost je ranije pokazala i kompanija LNG Alliance Pte Ltd. Luka Bar potpisala je prošle godine memorandum o razumijevanju sa ovom kompanijom, a kako je tada saopšteno, ova kompanija zainteresovana je za ulaganje u razvoj terminala za prijem gasa i tečnog prirodnog gasa, kao i centralu za eletrifikaciju od minimum snage 100mw.

Tada je rečeno da je opseg ulaganje ove kompanije 200 mil USD, koje bi ona sama snosila u cjelosti, čime bi bila jedna od najznačajnijih grinfild investicija u Crnoj Gori.

Iz kompanije su saopštili da računaju da bi LNG terminal koji bi izgradili u Baru, mogao da snabdijeva gasom ne samo Crnu Goru, već i okolne zemlje - Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Albaniju i Srbiju, jer trenutno na obali Jadrana i Jonskog mora, u dužini od skoro hiljadu kilometara od albansko-grčke granice na jugu do LNG terminala na ostvu Krk u Hrvatskoj na sjeveru, ne postoji nijedan drugu terminal za gas i uvoz tog energentaputem brodskog transporta.


D. O.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.