NavMenu

Izgradnja LNG terminala u Luci Bar pozicionirala bi Crnu Goru kao energetsko čvorište regiona

Izvor: eKapija Subota, 04.02.2023. 14:35
Komentari
Podeli
Damjanović u SAD (Foto: Ministarstvo finansija)Damjanović u SAD
Izgradnja LNG terminala u Luci Bar pozicionirala bi grad Bar, ali i cijelu Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, zaključeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt Departmenta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Damjanović je u Vašingtonu imao sastanak sa predstavnicima Stejt departmenta (United States Department of State) Majklom Traktonom, direktorom Kancelarije za investicione poslove, Džejom Lovelom, zamjenikom direktora Biroa za energetiku, Džonatanom C. Tompsonom, direktorom Programa za olakšavanje poslovanja Kancelarije za komercijalne poslove, Majklom R. Rusekom, finansijskim ekonimistom u Birou za ekonomiju i privredne poslove i Tomom Murom, savjetnikom za evropsku energetiku u Birou za energetiku.

Tema sastanka bili su ekonomski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa naglaskom na saradnju u oblasti energetike.

- Zajednički je ocijenjeno da su pitanja energetske bezbjednosti, diversifikacije i transformacije ka obnovljivim izvorima i tzv. "čistoj" energiji od neprocjenjivog značaja za obje države. U tom smislu je razgovarano o mogućnostima izgradnje LNG terminala (terminala za tečni gas) u Luci Bar, koji bi Bar i Crnu Goru pozicionirao kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana. Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci u pravcu realizacije ove ideje - navodi se u saopštenju.

Takođe, bilo je riječi i o potencijalnom učešću američkih kompanija u ovom, ali i u drugim energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima, a ministar Damjanović je iskazao spremnost Crne Gore da se, u partnerstvu sa američkim kompanijama i uz podršku američkih razvojnih agencija, pristupi realizaciji konkretnih projekata.

Sastanku je prisustvovao i Nebojša Todorović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u SAD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.