NavMenu

Šta se valja drumovima u 2023.

Izvor: eKapija Sreda, 10.05.2023. 13:59
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Koji sve izazovi očekuju industriju transporta i logistike u ovoj godini, kakvi su budući trendovi i na šta treba staviti fokus u poslovanju, sumirano, pročitajte u nastavku:


Pad cena isporuke – s obzirom da je roba kupljena i otpremljena po višim cenama uglavnom prodata pre prvog kvartala 2023, efekti nižih troškova šipinga trebalo bi polako da postaju sve očigledniji tokom godine.

Automatizacija, digitalizacija i AI - trend u industriji transporta i logistike već nekoliko godina, a u 2023. postaju sve neophodniji u različitim poslovnim procesima. Upotreba robotike u upravljanju skladištem ili brizi o kupcima je trend koji je već relevantan za tekuću godinu. Papir se još uvek često koristi u procesima lanca snabdevanja, ali se ubzano zamenjuje digitalnim komunikacijama - trend za koji se očekuje da će nastaviti i u 2023.

Nedostatak radne snage - u 2022. radna snaga je već bila na najnižem nivou ikada, a stanje se neće poboljšati ni 2023. Prema Forbsu, na svakih devet oglasa za posao dolazi jedan kvalifikovan vozač. Da bi lanac snabdevanja nastavio da se kreće, kompanije će morati da investiraju u zadržavanje vozača, što uključuje podsticaje.

Višekanalna logistika - 2022. je pokazala više nego prethodnih godina kako se jednodimenzionalni lanci snabdevanja mogu raspasti pod određenim uslovima. Zato će višekanalna logistika, s obzirom na sve relevantne vidove transporta, postati još značajnija 2023. godine i nadalje.

Posledice pandemije kovida - može se očekivati da će se posledice pandemije COVID-19 i geopolitičkih nemira osetiti u industriji i tokom cele 2023. godine.

Novi globalni izazovi - Posle događaja iz 2022. godine, u 2023. industriji logistike i transporta prete rizici kao što su globalna recesija, novi sukobi i nepovoljni klimatski uticaji.

Rastuća inflacija - sa toliko faktora koji utiču na cene dizela i tolikom nestabilnošću na tržištu, preduzeća koja se bave transportom tereta će morati da pronađu načine da se prilagode ovom kontinuiranom rastu cena tokom 2023. godine.


Smanjenje potražnje - ako globalna ekonomija nastavi da se kreće ka recesiji u mnogim zemljama, potražnja potrošača će se verovatno smanjivati tokom 2023. godine.

Nove akvizicije – Transport Intelligence koji se bavi istraživanjem tržišta navodi da su spajanja i akvizicije sve aktivniji u poslednje dve godine zbog neizvesnih i turbulentnih tržišnih uslova. Sa pogoršanjem ekonomske situacije verovatna je dalja konsolidacija u špediciji, pošto kompanije nastavljaju da se fokusiraju na povećanje svojih mogućnosti i geografskog dometa.

Zahtevniji kupci - Prodavci će se suočiti sa zahtevnijim kupcima i morati da se fokusiraju na performanse isporuke, usput tražeći načine da smanje rastuće troškove kućne dostave.


Izvor: Procurement Tactics


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.