NavMenu

Srbija se zbog izgradnje Fruškogorskog koridora zadužuje još 608 mil USD kod kineske Exim banke

Izvor: Nova ekonomija Ponedeljak, 31.01.2022. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Vlada Srbije planira da se zaduži 608,3 mil USD kod kineske Export-import banke za izgradnju Fruškogorskog koridora, odnosno brzu saobraćajicu Novi Sad-Ruma.

Vlada je uputila u skupštinsku proceduru Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma (Fruškogorski koridor) između Vlade Srbije, koju predstavlja Ministarstvo finansija, kao zajamoprimca i Kineske Export-Import banke kao zajamodavca.

U oktobru 2020. godine potpisan je Кomercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor) između Vlade Srbije, Puteva Srbije , Кoridora Srbije i China Road and Bridge Corporation.

Komercijalnim ugovorom je prdviđeno da će Srbija kreditna sredstva iskoristiti za pokriće 85% vrednosti projekta, dok će ostatak, 15%, obezbediti iz budžeta.

Ugovorena cena za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova i isporuku dobara prema Кomercijalnom ugovoru iznosi 715,7 mil USD. Zakonom o budžetu za 2020. godinu odobreno je zaduživanje Srbije kod kineskih banaka u iznosu do 608.385.000 USD. Zakonom o budžetu za 2021. godinu iznos zaduženja za navedeni projekat je povećan na 610 mil USD, dok je istim članom Zakona o budžetu za 2022. godinu taj iznos preciziran i iznosi 608.384.610 USD.


Pod kojim uslovima se zadužuje Srbija?


Rok dospeća kreditia je 20 godina, uključujući i period počekta od pet godina. Period otplate glavnice je 15 godina u 30 polugodišnjih rata koje dospevaju 15. maja i 15. novembra svake godine.

Кamatna stopa je fiksna i iznosi 3% godišnje.

Troškove obrade kredita (po stopi od 0,5% na ukupan iznos) Vlada će platiti jednokratno, u iznosu od 3,04 mil USD, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog ugovora.


Period raspoloživosti kredita je pet godina, uz mogućnost produžetka.

Izgradnja Fruškogorskog koridora je od posebnog značaja za razvoj transportnog sistema Srbije i doprineće unapređenju efikasnosti i ekonomskih koristi u sektoru saobraćaja, smanjenju posledica teretnog saobraćaja i nepovoljnih uticaja na okolinu, rasterećenju drugih putnih pravaca, bržem protoku saobraćaja, navodi se u obrazloženju.

Predmetna trasa se na početku vezuje na postojeći državni put Novi Sad-Zrenjanin-granica Rumunije, a na kraju na planirani državni Ruma-Šabac-Loznica, povezujući tako Vojvodinu sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno veoma važne administrativne i regionalne centre kao što su: Novi Sad, Ruma, Šabac i Loznica, a posredno i Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Rumunijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.