Izvor: Nova ekonomija | Ponedeljak, 31.01.2022.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija se zbog izgradnje Fruškogorskog koridora zadužuje još 608 mil USD kod kineske Exim banke

Priprema izgradnje tunela Iriški venac
Priprema izgradnje tunela Iriški venac (Foto: Print screen / YouTube / Skyscrapers Construction Serbia)
Vlada Srbije planira da se zaduži 608,3 mil USD kod kineske Export-import banke za izgradnju Fruškogorskog koridora, odnosno brzu saobraćajicu Novi Sad-Ruma.

Vlada je uputila u skupštinsku proceduru Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma (Fruškogorski koridor) između Vlade Srbije, koju predstavlja Ministarstvo finansija, kao zajamoprimca i Kineske Export-Import banke kao zajamodavca.

U oktobru 2020. godine potpisan je Кomercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor) između Vlade Srbije, Puteva Srbije , Кoridora Srbije i China Road and Bridge Corporation.

Komercijalnim ugovorom je prdviđeno da će Srbija kreditna sredstva iskoristiti za pokriće 85% vrednosti projekta, dok će ostatak, 15%, obezbediti iz budžeta.

Ugovorena cena za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova i isporuku dobara prema Кomercijalnom ugovoru iznosi 715,7 mil USD. Zakonom o budžetu za 2020. godinu odobreno je zaduživanje Srbije kod kineskih banaka u iznosu do 608.385.000 USD. Zakonom o budžetu za 2021. godinu iznos zaduženja za navedeni projekat je povećan na 610 mil USD, dok je istim članom Zakona o budžetu za 2022. godinu taj iznos preciziran i iznosi 608.384.610 USD.


Pod kojim uslovima se zadužuje Srbija?


Rok dospeća kreditia je 20 godina, uključujući i period počekta od pet godina. Period otplate glavnice je 15 godina u 30 polugodišnjih rata koje dospevaju 15. maja i 15. novembra svake godine.

Кamatna stopa je fiksna i iznosi 3% godišnje.

Troškove obrade kredita (po stopi od 0,5% na ukupan iznos) Vlada će platiti jednokratno, u iznosu od 3,04 mil USD, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog ugovora.

Period raspoloživosti kredita je pet godina, uz mogućnost produžetka.

Izgradnja Fruškogorskog koridora je od posebnog značaja za razvoj transportnog sistema Srbije i doprineće unapređenju efikasnosti i ekonomskih koristi u sektoru saobraćaja, smanjenju posledica teretnog saobraćaja i nepovoljnih uticaja na okolinu, rasterećenju drugih putnih pravaca, bržem protoku saobraćaja, navodi se u obrazloženju.

Predmetna trasa se na početku vezuje na postojeći državni put Novi Sad-Zrenjanin-granica Rumunije, a na kraju na planirani državni Ruma-Šabac-Loznica, povezujući tako Vojvodinu sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno veoma važne administrativne i regionalne centre kao što su: Novi Sad, Ruma, Šabac i Loznica, a posredno i Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Rumunijom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE