NavMenu

"Pojavila" se i karta od 50 dinara! - Detalji novog sistema naplate prevoza u Beogradu

Izvor: eKapija Petak, 07.04.2023. 12:04
Komentari
Podeli
(Foto: hpgruesen/Pixabay)
Posle jučerašnje najave gradonačlenika Beograda Aleksandra Šapića da će sistem javnog prevoza u Beogradu biti promenjen, i da će umesto vremenske karte koja važi 90 minuta i košta 89 dinara, biti uvedena dnevna od 200 dinara, najnovije informacije ipak govore u prilog tome da će vremenske karte nastaviti da postoje i da će najjeftinija biti 50 dinara.

Šapić je na TV Hepi naveo da je novina u odnosu na jučerašnju najavu dodatno smanjenje cene mesečne karte za jednu zonu i niža cena vremenske karte od 90 minuta.

- Vremenska karta za 90 minuta koštala je 90 dinara, a sada će biti 50, dok će dnevna karta za obe zone iznositi 200 dinara. Sedmodnevna karta, takođe za obe zone, koštaće hiljadu dinara, koliko je ranije koštala trodnevna. Sledeća velika stvar jeste cena mesečnih karata, koja se kretala od 2.990 do 4.990 dinara, u zavisnosti od zone. Sada će zona A ili zona B biti 2.500 dinara, a obe zone 3.500 dinara. Pojeftinjenja, dakle, idu skoro i do pedeset procenata, što mislim da će ljude opredeliti da plaćaju prevoz - rekao je Šapić.

Nov predlog, u odnosu na jučerašnji je i da godišnja karta košta 25 hiljada za jednu zonu, odnosno 35 hiljada za obe zone.

Na sajtu grada predstavljeno je i novo tehničko rešenje. Ovaj predlog, za koji još nije poznato kada bi mogao da zaživi, ima ukupno 11 promena koje se odnose na zone, način kontrole naplate i način kupovine karata. Takođe, u ovom tehničkom rešenju nema reči o vremenskim karatama, koje je Šapić jutros najavio.

Prema dokumetu koji je dostupan, umesto postojeće četiri zone i sedam tarifa, ubuduće će važiti dve zone i dve tarife.

Promena koja je izazvala najviše polemike jeste ona koja se tiče ukidanja vremenske karte koja važi 90 minuta i košta 89 dinara, a koju bi, kako u dokumentu stoji, trebalo da zameni isključivo dnevna karta čija će cena biti 200 dinara za obe zone - bez uvođenja karte za jednu vožnju. Ipak, sudeći prema najnovijim informacijama, u ovom delu, će ipak biti izmena.

Umesto postojećih jednodnevnih, trodnevnih i petodnevnih karata, uvodi se sedmodnevna koja će koštati 1.000 dinara za obe zone.

Za mesečne karte, čija se cena kretala u rasponu od 2.990 do 4.990 dinara, ubuduće biće potrebno izdvojiti 3.000, odnosno 3.500 dinara, u zavisnosti od toga da li je reč o prvoj ili drugoj zoni, dok će godišnje karte koštati 30.000 za prvu i 35.000 za drugu zonu.

Značajna novina tiče se i načina kupovine karata za prevoz, koje više neće biti moguće kupiti na kioscima, niti kod vozača, već putem SMS poruke ili aplikacije, kao i na prodajnim mestima JP za naplatu karata, čije lokacije i rasprostranjenost po gradu, za sada nisu poznate.

Gradski prevoz biće besplatan za učenike do navršenih 19 godina života i za osobe starije od 65 godina, a sve povlašćene kategorije koje plaćaju jeftiniju cenu karte imaće jednu tarifu, koja važi za obe zone i iznosi 1.000 dinara.

Posao kontrole karata i naplatu kazni preuzeće BELI (bivša komunalna milicija, a još pre - komunalna policija).

- Ukoliko zateknu putnika bez karte, a kao službena lica, od sada, jedini mogu da vrše kontrolu, legitimisanje i uručivanje naloga za uplatu kazne, ne zaustavljaju autobus i ne zadržavaju sve putnike, već uručuju licu bez karte nalog za plaćanje posebne karte, za koji postoji vremenski rok za uplatu - navodi se u dokumentu.

Od putnika kome je uručen nalog za plaćanje posebne karte, neće biti zahtevano da napusti prevoz.

Kada novi sistem naplate karata stupi na snagu biće ukinuti i validatori u vozilima javnog prevoza, a ulazak i izlazak putnika biće moguć na sva vrata.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.