NavMenu

Svilena vlakna kao rešenje za pokidane nerve?

Izvor: eKapija Petak, 07.04.2023. 15:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MedUni Wien / Radtke)Ilustracija
U potrazi za mogućim terapijama u slučaju povrede nerava Medicinski univerzitet u Beču je u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu otkrio svilena vlakna kao obećavajuću mogućnost za oporavak pokidanih nerava.

- Zajedno sa kolegama iz Oksforda tim naučnika pod vođstvom Kristine Ratke, načelnice Univerzitetske klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju u Beču, kreirao je vezivne instrumente od dve vrste svilenih vlakana. Za cevčice su korištena vlakna svilenih buba, dok su za punjenje upotrebljena vlakna svilenih paukova. Njihova funkcija je ispitana na životinjskom modelu i pokazalo se da su nervi rasli duž novih svilenih niti sve dok se pokidani završeci nisu ponovo spojili - navodi se u saopštenju.

Kroz eksperimente sa svilenim vlaknima buba i paukova naučnici su stekli nove uvide u procesu lečenja neurona. Već tri decenije se koriste različiti materijali za spajanje pokidanih nerava kao što su hitozan ili kolagen. Cevčice se ušivaju na završecima nerava kako bi premostile pokidani nervni kanal. Pod optimalnim uslovima ove cevčice mogu da podrže rast nervnih vlakana i ćelija, ali mogu da premoste samo male razdaljine. U aktuelnoj studiji je otkriveno da periferni nervi dobro funkcionišu kada su vezivni instrumenti napravljeni od svile.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.