NavMenu

Srbija, Ministarstvo finansija Srbije tvrdi da neće biti poskupljenja goriva, pripremljene izmene Zakona o akcizama

Izvor: Glas javnosti Sreda, 09.03.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Ministar finansija Mlađan Dinkić je najavio da se maloprodajna cena benzina neće menjati u narednim mesecima. On je izjavio da, i pored rasta cene nafte na svetskom tržištu, gorivo neće poskupljivati, jer će se država odreći dela svojih budžetskih prihoda od naplate akciza na naftne derivate. Proračunato je da bi benzin trebalo da poskupi za oko 1,5 dinar.

Dinkić je objasnio da je Ministarstvo finansija pripremilo izmene Zakona o akcizama, koje će iduće nedelje biti razmatrane na sednici Vlade Srbije, a potom upućene Skupštini na usvajanje,  napominjući da se može očekivati da će tek za mesec dana akcize na naftne derivate biti smanjene, ali se do tada neće menjati cene goriva.

On je dodao da će se povećati cena rafinerijske prerade nafte, ali uvoznici nafte zbog toga neće biti oštećeni, kao ni privreda, koji će benzin, dizel i ostale naftne derivate kupovati po istoj ceni. Budžet će, kako je napomenuo, biti oštećen zbog smanjenja akciza, ali je to manja šteta od one koja bi usledila nakon poskupljena goriva i lančanog rasta cena ostalih proizvoda. Akcize će biti smanjene za isti iznos koliko bi bilo poskupljenje goriva zbog korekcije cene nafte na svetskom tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Industrija

Bankrotirao popularni srpski brend

Popularni brend Ivica i Majica danas je na svojoj zvaničnoj stranici na fejsbuku objavio bankrot. Na svojim društvenima mrežama oni su podelili video u kojem su napisali da je došlo do kraja njihovog poslovanja. "Kraj jedne bajke" stoji u opisu ovog videa. Radnja koja se nalazi u centru grada oblepljena je natpisom na kom piše bankrot. Vladimir Nićiforović, vlasnik ove kompanije za Blic Biznis kratko je prokomentarisao da je najveći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.