NavMenu

Sindikat Sloga: Zaposleni u Srbiji nisu zadovoljni pravima iz oblasti rada

Izvor: Beta Utorak, 14.02.2023. 14:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Zaposleni u Srbiji nisu zadovoljni pravima iz oblasti rada, pokazala je anketa koju je uradio sindikat Sloga čiji su rezulatati danas objavljeni. U anketi je čestvovalo više od 500 sindikalnih poverenika Sloge u njihovim organizacijama iz oblasti industrije, zdravstva, zanatstva i drugih, a sprovedena je na području Vojvodine, Beograda, Šumadije, Zapadne, Južne i Istočne Srbije, kao i na manjem delu Kosova i Metohije.

Pitanja su se odnosila na zaposlene i njihova prava, oblik njihovog radnog angažovanja, zarade, položaj i uslove rada kod poslodavca, članstvo u sindikatima i drugim važnim pravima iz oblasti rada.

- Kada je u pitanju oblik radnog angažovanja, anketa je pokazala da veći broj ispitanika radi po osnovu ugovora na neodređeno vreme, ali s obzirom na iskustvo sa terena možemo postaviti pitanje: da li se radnicima uplaćuju porezi i doprinosi na zaradu u punom iznosu ili na iznos minimalne zarade - navodi se u sapštenju Sloge.

Kada je u pitanju zarada, više od 90% zaposlenih prima platu preko tekućih računa ali je ukazano i da se zarada u velikom broju slučajeva isplaćuje "deo na račun, a deo na ruke".

- Taj oblik isplate zarade je teško dokaziv, jer su radnici ucenjeni, te postoji mogućnost da im poslodavac isplati samo deo koji je ugovoren, a to je najčešće minimalna zarada - navodi se u saopštenju.

Veliki broj anketirani nije zadovoljan radnim vremenom kod poslodavca, posebno prekovremenim radom gde se trećina ispitanika izjasnila da im taj rad nije plaćen, a četvrtina da radi prekovremeno u trajanju koje je duže od dozvoljenog.

- Ovakav rezultat govori o tome da poslodavci ne poštuju zakonske odredbe koje se odnose na vreme trajanja prekovremenog rada i koji se po zakonu uvode samo u izuzetnim slučajevima koji su zakonom propisani i da su česte zloupotrebe - navela je Sloga.

Sindikat tu zloupotrebu vidi u nameri poslodavca da izbegne da poštuje zakonsku proceduru po kojoj se za svaki rad duži od ugovorenog radniku isplaćuje uvećana zaradu i to najmanje 26% od osnovice.

Kada su u pitanju poštovanja prava zaposlenih u Srbiji, njihovo dostojanstvo na radu, 20% poslodavaca ih uopšte ne poštuje, toliko njih delimično poštuje, dok pravo na odsustvo sa rada u slučaju privremene sprečenosti (bolovanje) u potpunosti poštuje skoro 40% poslodavaca.

- Što se tiče diskriminacije na radu na osnovu ličnog iskustva, veliki broj anketiranih odgovorio je pozitivno na pitanje, ali je i veliki broj onih koji su se izjasnili sa "Ne želim da odgovorim", što je zabrinjavajuće, jer vodi ka zaključku da ljudi takve odgovore daju isključivo zbog straha buduće diskriminacije - istakla je Sloga.

Anketom su uočene pretnje, pokušaji ucene, pritisci, da poslodavci kontrolišu pojedine sindikate i da znatan broj anketiranih nije upoznat kome se može obratiti u slučaju kršenja njihovih radnih prava.

Sindikat Sloga je u saradnji sa organizacijama civilnog društva, Centrom za dostojanstven rad i uz podrušku Olof Palme Centra u Beogradu ranije pokrenuo inicijativu za promenu Zakona o radu, urađen je novi predlog tog zakona koji je preko Odborničke grupe "Ujedinjeni" predat u skupštinsku proceduru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.