NavMenu

Neuromarketing: Na koje stimulanse reagujemo kao potrošači i kako im se odupreti

Izvor: N1 Petak, 13.01.2023. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)Ilustracija
Nikola Učur, student doktorskih studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu koji istražuje neuromarketing, brendiranje i neurodizajn, objasnio je u emisiji Dan uživo da neuromarketing istražuje kako se ponaša potrošač u određenom okruženju i kako reaguje na određene stimulanse. Kaže da se sa tim možemo izboriti, ali i ukazuje na najpoznatije stimulanse...

Kako je objasnio, neuromarketing je novo polje istraživanja.

- To je grana koja se nalazi između ekonomije, neurologije i psihologije, spaja te tri nauke. Neuromarketing se bavi time što se istražuje, potrošač se postavi u neko okruženje, gleda se njegovo ponašanje i na osnovu psihologije se donosi zaključak kako će da reaguje na određene stimulanse, da se istraži potrošač i da se istraži kako deluju različite poruke, stimulansi - kaže on.

Kaže da se sa tim možemo izboriti.

- Ako potrošač sebe osvesti kao potrošač. Svako od nas dobije neke uloge u ovom društvu, potrošač je jedna od njih, ako osvestimo sve te situacije u kojima naš mozak deluje, imamo veću kontrolu od samih brendova - kaže.

Objasnio je šta su najpoznatiji stimulansi.

- To je stimulans strahom, to je recimo propuštena prilika, finalno sniženje, posebna ponuda, negde se u nama nesvesno bojimo da ćemo propustiti priliku i morati da platimo višu cenu. Onda seks stimulans, svi većinom bilbordi gde su polugoli muškarci, žene. Po svim istraživanjima, viši ljudi su privlačniji od nižih. Postoje i stimulansi koji nisu toliko svesni, ne možemo da ih osvestimo – to je emocionalni stimulans. Da se pusti tužna muzika, onda "ja" stimulans, odnosno "ti" stimulans, direktno obraćanje na ti, većinom svi prelaze na ti. Božićna muzika je, na primer, emocionalni stimulans - kaže on.

Ukazuje da se "ne treba uopšte ograničavati, već samo osvestiti te stvari".

- Treba da postavimo sami sebi kriterijume, da li nam je ovo potrebno - kaže.

Objasnio je i šta je neurodizajn.

- Većinom je bojama, oblicima, uvodi se i čulo mirisa, funkcioniše na pet senzornih čula, ukoliko se aktivira svih pet čula, sigurno će biti poruka efektna. Neurobrendiranje je, recimo, specifičan miris - kaže Učur.

Objašnjava da neuromarketing nije ništa inovativno.

- Nego pokušava da objasni ponašanje potrošača u datom okruženju. Sve je to postojalo i ranije, poenta je u tome da li smo toga svesni ili ne - zaključio je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.