NavMenu

Dečije igračke iz Temerina putuju i do Amerike - Drvo koje razvija maštu i logiku upakovano pod brendom Meshka & Friends

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.01.2023. 10:17
Komentari
Podeli
Emeše B. Varga sa ocem (Foto: Meshka & Friends, privatna arhiva)Emeše B. Varga sa ocem
Dečije igračke nastale u ljupkoj radionici u Temerinu, mogle bi uskoro da pođu na daleki prekookeanski put i tamo uvesele neke nove klince.

Ovom poduhvatu nada se dipl. arh. Emeše B. Varga, idejni tvorac i glavna snaga razvoja brenda Meshka & Friends, koja za eKapiju ističe da ako pregovori prođu uspešno osim EU, igračke bi mogle da se nađu na policama jedne prestižne radnje u Americi.

Njene igračke odlikuje multifunkcionalnost, bezbednost, kvalitet izrade, ali i posebna toplina i lepota koja se krije iza svakog izrađenog predmeta.

Kaže nam da bi buduća prodavnica bila san snova, ali da trenutno predstavlja prevelik korak. - Mislim da ona zahteva neka skroz nova znanja i resurse, i pošto postojimo samo malo više od godinu dana, i sama proizvodnja nam donosi mnogo izazova. Zato nam je trenutno u fokusu da maksimalno usavršimo i povećamo pogon proizvodnje. Poslednjih godinu dana smo dosta uložili u mašine i znanje, a najveći korak nas tek čeka, jer nam je sledeći cilj izgradnja proizvodnog prostora - priča nam Emeše B. Varga.


Jezik dizajna utkan u dečije igračke

I baš kao što i sve uspešne priče počinju, prvo se rodila ideja a onda je krenuo predani i uporan rad da zamišljeno ugleda svetlo dana.

- Ideja o brendu drvenih igračaka mi se javila dok sam bila na master studijama arhitekture. Uvek me je interesovao proces proizvodnje, te sam zato posle završetka osnovnih studija, odlučila da svoje obrazovanje nastavim na polju digitalne fabrikacije. Master studije pružile su mi priliku da se upoznam sa radom na CNC mašinama i mnogobrojnim programima koji se koriste pri dizajnu. U ovom periodu sam shvatila da je arhitektura za mene "prevelika" i da bih više volela da se fokusiram na dizajn sitnijih proizvoda. S obzirom na to da u porodici imamo mnogo prosvetnih radnika, u meni se pojavila želja da dizajniram nešto za decu, jer sam im i sama veoma privržena. Tako je sve leglo na svoje mesto i kreiran je naš brend, Meshka and Friends. Imam veliku sreću da me porodica i bliski prijatelji podržavaju, iako im na početku moja vizija nije bila najjasnija. Sećam se da mi je, pre nego što smo kupili CNC mašinu, tata rekao da ovim poslom treba da krenem samo ako ću biti uporna i ako ću istrajati. Njegove reči mi uvek odjekuju u glavi, i trudim se da dam svoj maksimum. Uz to, on je pored mene od samog početka i postao je ključni element ove priče - kaže Emeše B. Varga.

(Foto: Meshka & Friends, privatna arhiva)
Dodaje i da je na nju najviše uticala činjenica da joj je mama vaspitačica, kao što je bila i njena majka. - Nekako je to definisalo moje detinjstvo. Pored toga što se ona maksimalno posvetila meni, puno igrala sa mnom i učila me na najkreativnije načine, uvek sam nazivana "vaspitačicinom ćerkom". Iako se od mene nikada nije očekivalo da nastavim porodično zanimanje, bilo mi je veoma žao što ja svojom strukom ne doprinosim dečijem razvoju. Zato sam pronašla svoj lični način komunikacije sa decom – jezik dizajna.

Smatra da je većina nas svesna koliko je plastika štetna, ali da kada je reč o igračkama, ne obraćamo dovoljno pažnje.

- Nije problem samo uvoz plastičnih igračaka, već i uvoz nekvalitetnih drvenih igračaka. U svetu postoji mnogo kvalitetnih proizvoda i odgovornih brendova, a naše tržište nije upoznato sa njima. Ne razumem, zašto naša deca ne zaslužuju zdrave i kvalitetne igračke? Mislim da smo mi, nažalost, nekoliko koraka iza ostalih država po tom pitanju, i zato mi je za ovu godinu prvobitan cilj da edukujem naše tržište.


CE sertifikat i princip "igračke otvorenog tipa"

Emeše nam objašnjava da je prvi korak u kvalitetoj izradi igračaka, i po njenom mišljenju najbitniji, izbor drveta, farbe i premaza. - Koristimo isključivo farbe i premaze koje su od prirodnih sastojaka. Pored toga, bitni su naravno i proces dizajna i obrada drveta. Elementi moraju biti veći od određenih dimenzija da dete ne bi moglo da ih proguta, ivice moraju biti fino zaobljene, sve igračke u zavisnosti od svrhe treba da imaju odgovarajuću površinsku obradu… Zatim sledi farbanje koje je do sad bilo dosta sporo jer smo sve farbali četkom. Nedavno smo prešli na umakanje igračaka u farbu i to nam je omogućilo bržu proizvodnju, odnosno veću količinu.

Pored toga njihove igračke imaju CE sertifikat, a kako nam kaže, veoma su ponosni što su apsolutno prirodne i bezbedne.

- Takođe, trudimo se da imamo što manje otpada, farbe kupujemo od nemačkih proizvođača koji neguju odgovornu proizvodnju, od svake prodaje odvajamo za sadnju drveća koju dva puta godišnje organizujemo zajedno sa decom.
Trudimo se da svaka naša igračka odgovara principu "igračke otvorenog tipa". Poenta ove filozofije je da igračka nema samo jednu svrhu, već može da se koristi na razne načine. Zelena kocka može da bude i deo tvrđave ili krošnja drveta, figurice u azbuci mogu da budu alati pri učenju ili posebni elementi igre, itd. Na taj način, svaka naša igračka razvija dečiju radoznalost, finu motoriku, logiku i maštu.

(Foto: Meshka & Friends, privatna arhiva)
Probijanje na inostrano tržište


Igračke brenda Meshka & Friends u Srbiji mogu da se kupe onlajn, a uživo se mogu pogledati u radnji "Re-Store" u Beogradu, gde se prodaju razne rukotvorine.

- Igračke se takođe mogu kupiti u nekoliko radnji u EU, i uskoro, ukoliko naši pregovori budu uspešni, u jednoj veoma prestižnoj radnji u Americi. Od početka mi je bio cilj da jednog dana plasiramo naše proizvode na inostrano tržište. Trudim se da ostvarim dobre kontakte, i da iskoristim mogućnost društvenih mreža, kao i organizovane događaje poput sajma igračaka u Budimpešti na kom smo izlagali, što je verujem doprinelo tome da budemo zapaženi. Često je da nas predstavnici iz poznatih radnja kontaktiraju, što me jako raduje. Po mom mišljenju, najbitnije je da proizvod bude autentičan, kvalitetan i da ima sve potrebne sertifikate.

Emeše za eKapiju navodi da je u planu širenje proizvodnje, posebno jer ih čeka jedan izvoz do kraja aprila koji zahteva veliku količinu proizvoda. - Što se tiče asortimana, imala sam dosta ideja, ali nažalost zbog prethodno navedenog razloga bićemo ograničeni i novi proizvodi će stići na red tek u drugoj polovini godine.


Temerin, rodna kuća igračaka

Radionica gde dečija mašta se pretapa u stvarnost nalazi se u Temerinu, u porodičnoj kući njenih roditelja.

- Prvo smo zauzeli podrum, zatim je babina bivša trpezarija postala farbaonica, kuhinja prostor za sušenje, a dnevna soba je dobila funkciju magacina. Često spominjemo babu, sigurno ne bi bila srećna kada bi videla da šmirglamo među njenim kristalnim čašama. Sva sreća pa je ovo privremeno rešenje, uporno radimo na tome da se što pre preselimo i da imamo svoju "fabrikicu" igračaka - kaže Emeše B.Varga i dodaje da se trude da u proizvodnji nađu neku zlatnu sredinu, nešto između manufakture i serijske proizvodnje.

S. T.

Fotogalerija
Dečije igračke Meshka & Friends
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.