NavMenu

Srbija i Slovačka zajedno grade gasovod Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin - Potpisan ugovor za posao vredan 45 mil EUR

Izvor: Beta Utorak, 08.02.2011. 15:41
Komentari
Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Ministarstvo privrede Slovačke potpisali su danas sporazum o saradnji koji će omogućiti izgradnju gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin, vrednog oko 45 mil EUR.

Sporazum koji će omogućiti realiziciju tog projekta u saradnji "Srbijagasa" i konzorcijuma slovačkih kompanija, potpisali su srpski ministar enegetike Petar Škundrić i slovački ministar privrede Jaraj Miškov.

Škundrić je nakon potpisivanja sporazuma kazao da bi izrada projektne dokumentacije i ekproprijacija trabalo da budu završeni do kraja ove godine, a gradnja gasovoda kapaciteta 100.000 kubnih metara na sat, mogla bi da bude završena za dve godine.

- Izgradnja regionalnog gasovoda od Aleksandrovca, preko Brusa, do Novog Pazara i Tutina, uključujući i interkonekcije prema Raškoj i Leposaviću je veoma važan projektat jer tom delu Srbije obezbeđuje čiste energente i omogućava razvoj privrede - kazao je on.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kazao je da bi slovački konzorcijum predvođen kompanijom "Euroframe" trebalo da obezvedi tehnologiju i finansiranje kroz kreditnu liniju za koju će garant biti Vlada Srbije.

- Očekujem da će brzo početi pregovori o načinu kako će se projekat izvoditi - kazao je on i dodao da je planirana gradnja 67 km gasovoda visokog pritista i dodatnih 54 km gasovoda prečnika 219 milimetara.

Bajatović je naveo da će taj projekat omogućiti i gasifikaciju Kopaonika, koji je turističko odredište.

Ministar privrede Slovačke Juraj Miškov kazao je da se postpisivanjem sporazuma potvrđuje dobra politička saradnja Srbije i Slovačke i produbljuje ekonomska saradnje dva države.

Miškov je naveo da je saradnju moguće proširiti pošto Slovačka Srbiji može da prenese iskustva u ekonomskim reformama.

- Slovačka je u potpunosti izmenila strukturu privrede, čime je došla do dvocifrenih stopa rast. Sada je i kriza iza i Slovačka beleži najveći rast u Evrop - kazao je on dodajući da je Slovačka i deo evrozone i "višegradske četvorke", u čemu takođe može da prenese iskustva Srbiji.

Miškov je kazao da je kazao i da su slovačke firme zainteresovane za stvaranje zajedničkih preduzeća i konzorcijuma sa srpksim kompanijama.

Srpski ministar energetike Petar Škundrić kazao je da je moguća saradnja sa Slovačkom i u gradnji podzemnog skladišta gasa u Itebeju, koje bi trebalo da omogući stravanje rezervi gasa za Srbiju i region.

- Moguća je saradnja i u obnovljivim izvorima energije, pošto Slovačka ima zanačajna iskustva u korišćenju biomase i energije vetra, a slovačke kompanije su zainteresovane i za zajedničko korišćenje mineralnih resursa u Srbiji - kazao je Škundrić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.