NavMenu

Uskoro potpisivanje ugovora o finansiranju izgradnje HE Dabar u Republici Srpskoj

Izvor: Nezavisne novine Subota, 24.12.2022. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: ers.ba)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Srpska i u narednom periodu biti energetski stabilna i da je pri kraju da sa kineskom Exim bankom potpiše ugovor o finansiranju izgradnje hidrocentrale Dabar.

Višković je napomenuo da Republika Srpska ima ugovorene projekte iz energetike, ali i saobraćaja i infrastrukture, čija je vrijednost veća od 4 mlrd KM, prenosi Srna.

On je dodao da i projekat Gornja Drina ide svojom dinamikom bez obzira na pokušaje iz drugog entiteta da se to ospori.

- Nadam se da će nam dozvoliti i da će se dati saglasnost za Istočnu gasnu interkonekciju koja dolazi iz Srbije i ide ka Bijeljini i koja bi trebalo da se nastavi prema Banjaluci i Prijedoru, uz izgradnju dvije gasne elektrane. To nije ušlo u ove četiri milijarde - naveo je Višković.

On je dodao da su ruski partneri imali i previše strpljenja da čekaju, podsjetivši da je zahvaljujući odnosima rukovodstva Republike Srpske sa rukovodstvom Ruske Federacije i njihovom kompanijom Gazprom, RS skoro godinu dobila povoljnu cijenu gasa dok je na berzama išla i deset puta više.

- Zahvaljujući nama i drugi entitet, gdje su mnogo veći konzumenti i veća potrošnja, je dobio povoljnu cijenu - rekao je Višković za Radio Republike Srpske.

On je istakao da je nacionalni strateški interes da se Beograd i Banjaluka povežu auto-putem koji će ići teritorijom Republike Srpske, koja je pri kraju da ugovori sve potrebne procedure, da je eksproprijacija završena do 95 odsto na kompletnoj dionici i da sada izvođači treba da uđu u posao.


On je dodao i da se stvaraju potrebni uslovi za izgradnju puta Foča - Šćepan Polje.

Kada je riječ o aerodromu u Trebinju, premijer je rekao da je trenutno Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske putem Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara uputilo zahtjev za aktivnim učešćem u procesu izdavanja ekološke dozvole, pošto pozivaju (Hrvatska) na ugroženost "neke ponornice koja snabdijeva Dubrovnik vodom".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.