NavMenu

Ulaganje u obnovljive izvore energije i ulazak na nova tržišta - Šta poručuju sponzori Samita energetike Trebinje 2023

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.03.2023. 17:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Ostalo je još nekoliko dana do četvrtog po redu Samita energetike u Trebinju koji se održava od 22. do 24. marta. Kako kažu organizatori, i ove godine očekuju rekordan broj učesnika koji će tokom tri dana Samita učestvovati u diskusijama i prezentovanju najvažnijih aktulenih tema u oblasti energetike.

Ono što treba istaći jeste da Bosna i Hercegovina ide u korak sa trendovima na polju energetike, ako uzmemo u obzir da se sve više ulaže u solarne i vetro elektrane, kao i projekte hidroelektrana. Nadležne institucije prognoziraju da će Republika Srpska kroz sektor energetike biti možda i najveće investiciono područje na Balkanu. Samo u ovoj godini, RS priprema dodelu koncesija za oko milijardu maraka (500 mil EUR) investicija u energetici.

Elektroprivreda BiH pokrenula je prošle godine veliki investicioni zamah u obnovljive izvore energije, a koji se tiče gradnje šest solarnih elektrana u nekoliko gradova FBiH. Nastavljeni su i projekti gradnje i planiranja vetroelektrana, a čini se da će ih najviše biti na području Tomislavgrada.

Gotovo svaki grad u istočnoj Hercegovini dobiće solarnu, neki čak i vetroelektranu. Izvesno je da ove godine kreće gradnja takvih energetskih objekata u Trebinju i Bileći.

Najvažniji trendovi, očekivanja od ovogodišnjeg SET-a, aktuelni projekti bile su teme rezgovora sa vodećim kompanijama u oblasti energetike u našem regionu - CWP Global i Elnos Grupe.

CWP posvećen razvoju projekata za dekarbonizaciju regiona

CWP Global je jedna od vodećih kompanija za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi. Tokom proteklih 15 godina CWP je ulagao u održivi razvoj i energetsku tranziciju, a trenutno razvija više od 6 GW kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Albaniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Ukrajini. Kompanija CWP je realizovala više od 1.500 MW projekata u Evropi i Australiji sa ukupnim finansiranjem od preko 4 mlrd EUR, uključujući najveće vetroparkove u Srbiji (158 MW) i Rumuniji (600 MW). Aktivno sarađuje sa lokalnim zajednicama i ključni je učesnik u nizu društvenih inicijativa.

- Trenutno, ukupan kapacitet projekata u razvoju kompanije CWP u Srbiji iznosi 1.180 MW. CWP razvija vetroelektranu Vetrozelena, čiji je kapacitet 300 MW, kao i fotonaponska postrojenja Solarina i Kima Solar od 150, odnosno 50 MW. Ta tri projekta su u poslednjim fazama razvoja, a ostvaren je i napredak u razvoju tri nova projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ukupne snage 680 MW. U pitanju su vetropark Vetrogon kapaciteta 450 MW, Lederata Energy, hibridna elektrana koju će činiti solarni park od 50 MW, vetropark od 100 MW i sistem za skladištenje električne energije od 20 megavat-sati, kao i solarna elektrana Equinox Power od 80 MW. Osim toga, nedavno je najavljen i ulazak kompanije CWP na tržište Crne Gore sa projektom solarne elektrane Montechevo ukupne snage 400 MW - istakli su iz CWP-a.

Dodaju da su posvećeni razvoju projekata koji će pomoći dekarbonizaciji regiona, povećati udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu i smanjiti emisije CO2 i zagađenje vazduha, kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu.

Komercijalni direktor CWP Global Vladan Rankov govoriće na Samitu Energetike Trebinje 2023 u okviru panela "Kako se nositi sa visokim cenama energije u regiji – snabdevanje električnom energijom i izazovi daljnjeg razvoja tržišta električne energije".

- Kao vodeća kompanija koja se bavi razvojem obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi, CWP tradicionalno podržava Samit Energetike Trebinje, jedan od najznačajnijih skupova u regionu koji se bavi problematikom energetske tranzicije. Veliko nam je zadovoljstvo da nastavimo lepu saradnju sa organizatorima Samita, ali i da se susretnemo sa donosiocima odluka i stručnom zajednicom iz celog regiona, kako bismo prodiskutovali o najaktuelnijim pitanjima i problemima, ali i pokušali da pronađemo njihova rešenja. Kao što je najavljeno, očekujemo veliku posećenost i zajednički doprinos energetskoj transformaciji regiona - izjavio je za eKapiju Vladan Rankov.

Elnos Grupa učestvovala u izgradnji više od 800 zelenih megavata

Elnos Grupa je internacionalni koncern za elektroenergetiku koji posluje u 16 zemalja regije i Evrope. Svoju snažnu lidersku poziciju i visoku reputaciju u oblasti elektroenergetike kompanija je izgradila zahvaljujući visokoprofesionalnom pristupu realizaciji niza složenih poduhvata u Švedskoj, Norveškoj, Nemačkoj, Islandu …

Upravo zato kompanija danas ima obeležje pouzdanog i poželjnog partnera na evropskim tržištima znanja i tehnologija.
Solarna elektrana Bukovica u Hrvatskoj (Foto: Elnos Grupa)Solarna elektrana Bukovica u Hrvatskoj

Elnos Grupa se u proteklih nekoliko godina uspešno pozicionirala među predvodnike u oblasti obnovljivih izvora energije i do sada je kroz realizaciju velikog broja projekata učestvovala u izgradnji više od 800 megavata instaliranih kapaciteta u oblasti zelene energije. Među aktuelnim OIE projektima izdvajaju sledeće:

- Izgradnja hidroelektrane HE Dabar (159,15 MW) je najveći hidroenergetski projekat u regionu, u okviru kojeg je našoj kompaniji poverena realizacija kompletne elektro i mašinske faze radova. U oblasti hidroenergije ove godine postajemo i deo velikog projekta revitalizacije hidroelektrane Perućica (307 MW), najstarije hidroelektrane u Crnoj Gori. U Srbiji smo nastavili izgradnju vetroparka Krivača (103 MW). Trenutno pišemo poslednje stranice izgradnje solarne elektrane Bukovica (6,25 MW), našeg prvog projekta iz oblasti solara u Hrvatskoj, dok u BiH ulazimo u projekat izgradnje solarne elektrane Medeno polje (4 MW) - kažu u Elnos Grupi.

Prošla, 2022. godina, je za ovu kompaniju bila jako uspešna, a osim niza podviga koje su realizovali na Islandu, u Švedskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i u regionu, posebno su ponosni na uspješno otvaranje dva nova važna evropska tržišta - Češke i Poljske.

- U Češkoj realizujemo rekonstrukciju 400 kV dalekovoda V-413 koji će obezbediti sigurnije napajanje stambenih i privrednih objekata u širem području Praga. Svoje profesionalne sposobnosti smo nastavili da potvrđujemo kroz realizaciju važnih zadataka u okviru realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta HS2 u Velikoj Britaniji i izgradnje 400 kV dvosistemskog dalekovoda dužine 150 km u Danskoj – dodaju.

U ovoj kompaniji ističu da su usmereni na realizaciji novih i sve zahtevnijih projekata uz primenu modernih tehnologija. Primer za to je svakako i projekat HVDC DolWin 5, čak treći HVDC poduhvat čiji je ova kompanija deo.

- Sasvim zaslužen, jer ova revolucionarna rešenja prenose velike količine energije, na velikim udaljenostima, uz znatno manje gubitke. Do sada smo bili dio HVDC projekta NordLink i MONITA, a sada smo deo relizacije HVDC projekta DolWin 5 u Nemačkoj. Ova HVDC interkonekcija će imati kapacitet 900 MW i biti dugačka 130 kilometara i povezaće novi offshore vetropark na visokonaponsku mrežu na nemačkoj obali - kažu u Elnos Grupi.

Podsetimo, Samit energetike Trebinje 2023 održava se od 22. do 24. marta u organizaciji Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET.

Portal eKapija je medijski sponzor Samita.

Slobodana Šubara
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.