NavMenu

U Institutu Dedinje počela sa radom kardiovaskularna magnetna rezonanca

Izvor: eKapija Petak, 25.11.2022. 17:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
U Institutu Dedinje počela je sa radom kardiovaskularna magnetna rezonanca (CMRI – Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging).

- Ovaj čudesni aparat jedan je od najimpozantnijih alata u savremenoj medicini, jer obezbeđuje visoko informativnu i realističnu sliku u dijagnostici širokog dijapazona kardiovaskularnih oboljenja - navedeno je u saopštenju.

Na ovom savremenom aparatu radiće lekari i medicinsko osoblje Instituta koji su prethodnih meseci prošli zahtevnu edukaciju, pod budnim okom stručnjaka svetskog glasa, konsultanata prof. dr Roberta Manke iz Univerzitetske bolnice u Cirihu, kao i doc. dr Maje Pirnat iz Univerzitetske bolnice u Mariboru, koja je osnovala i vodi najkvalitetniju regionalnu školu za kardiovaskularni imidžing.

Oni će i zvanično biti konsultanti Instituta, što je potpisivanjem ugovora i potvrđeno.

- Kardiovaskularni magnet je izuzetno koristan i za tumačenje strukture samog zida krvnih sudova kao i potencijalnih plakova. Za to je takođe potrebna vrhunska prostorna rezolucija submilimetarskih preseka, koje obezbeđuje gradijent ovog aparata, koji će, između ostalog, skraćivati vreme donošenja odluka i uspostavljanje indikacija. O istraživačkim mogućnostima da i ne govorimo, s obzirom da je to istraživačko polje u čitavom regionu prilično nerazvijeno – kaže dr Antonić i navodi veoma dugačak spisak bolesti koje će ovo novo magnetno oko otkrivati, kao što su urođene bolesti srca kod odraslih i dece, anomalije koronarnih arterija, merenje protoka krvi kroz sužene zalistke, razni oblici kardiomiopatije, bolesti perikarda, koronarnih arterija, bolesti zalistaka - rekao je dr Želimir Antonić.

Kako navodi dr Antonić, osim u kardijalnoj, kardiovaskularni magnet ima više nego značajno mesto i u vaskularnoj patologiji kod praćenja aneurizmi aorte, aortne disekcije, ulkusa, plućne embolije, arteriografije svih anatomskih regija, patologije vena, ispitivanje arterijskog zida (plakovi, upalni procesi, autoimuni procesi):

-Specifičnosti magnetne rezonance su vezane, kako za posebne tehničke preduslove, tako i za morfologiju i patofiziologiju srca i krvnih sudova. Srce je jedini neprestano pokretan organ i kao takvo zahteva besprekorno tehničko znanje kako bi se dobili što bolji slikovni zapisi njegovog rada. Isto tako, i prolazak krvi kroz krvne sudove predstavlja dinamičan proces sa sličnim zahtevima. Zbog toga je kardiovaskularnu magnetnu rezonancu potrebno tretirati kao vrlo specifičnu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.