NavMenu

Formiranje prvog centra za pretklinička ispitivanja u Srbiji - Dogovorena saradnja Instituta Dedinje i Fakulteta veterinarske medicine

Izvor: eKapija Sreda, 21.12.2022. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)

U cilju napretka i razvoja naučno-istraživačke i kardiohirurške prakse, u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje potpisan je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između ove zdravstvene institucije i Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.

Potpisnici su direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić i dekan Fakulteta veterinarske medicine prof. dr Milorad Mirilović. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i prof. dr Egemen Tuzun, direktor Univerziteta A&M iz Teksasa i predsednik Američkog udruženja za veštačke unutrašnje organe.

Potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Fakulteta veterinarske medicine i Instituta Dedinje, omogućiće zajedničke rezultate eksperata ove dve institucije kroz formiranje Centra za pretklinička ispitivanja, u ovoj oblasti prvog u Srbiji, koji će se baviti eksperimentalnim lečenjem životinja, razvojem i istraživanjem nove medicinske opreme i sredstava, što će kroz zajedničke programe poboljšati kvalitet rada u oblasti humane medicine.

- Iako smo jedan od najmlađih naučnih instituta u u Srbiji, na raznim naučnim skupovima, gde se na visokom nivou vode sveteke naučne diskusije, neretko istupamo u njenom reprezentativnom sastavu. Kao akreditovani naučni institut, napravili smo izvanredne postavke naučnog kadra, rezultata i razvoja, čiji rad prate najveće i najsnažnije svetske naučne kuće, Svetska banka i mnogi drugi. Ovo je mesto u kome je iznedren sjajan naučni potencijal koji od raspevane mladosti, pa do iskusnih stručnjaka- istraživača, predstavljaju sigurnu garanciju za uspeh. Ovo je veoma važan korak u naučnoistraživačkoj oblasti, posebno što smo postali deo "Bio4 kampusa" čije su ambicije da prvi u regionu postane prepoznatljiva tačka na svetskoj mapi razvoja u oblastima biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta, što je za Srbiju i kvalitet života njenog stanovništva od izuzetnog značaja – rekao je prof. Bojić i naglasio da je Institut Dedinje trenutno jedina zdravstvena ustanova koja ima uslove za sprovođenje svih faza fundamentalnog istraživanja za pretkliničke i kliničke studije.

- Srbija, od sada, neće imati potrebu da šalje svoje stručnjake u inostranstvo na trening, bilo da je u pitanju laparoskopska ili endoskopska intervencija, kateterizacija, perkutane intervencije na krvnim sudovima... jer će biti omogućeno da se sve to uradi u Beogradu, za neuporedivo manje novca, na veoma visokom nivou, te će na taj način zdravstveni budžet biti pošteđen velikih troškova – rekao je direktor Bojić.

- Ova saradnja će biti od višestruke koristi za oba partnera koji se ovim ugovorom povezuju. Velika je čast što sam baš u ovom istorijskom trenutku srpske medicine potpisnik ovog značajnog dokumenta koji će doprineti da institutski lekari još bolje savladaju hirurške zahvate i realizaciju novih metoda u humanoj populaciji, a što će, sa druge strane, pomoći da naši veterinari usavrše postojeće i otkriju nove metode lečenja životinja. Ovo je prvi korak u povezivanju naučnoistraživačke i stručne saradnje u oblasti humane i veterinarske medicine. Naš cilj je da postanemo član Evropske asocijacije veterinarskih fakulteta, a potpisivanje ovog ugovora nam, itekako, u tome pomaže – izjavio je dekan Mirilović.

Dr Saša Borović, načelnik institutskog Centra za lečenje srčane slabosti u okviru kojeg je u Dedinju do sada implantirano 20 veštačkih srca, pored direktora ove kuće, rukovodiće novim Centrom za pretklinička ispitivanja.

- Čovek koji poseduje znanje, nabogatiji je. Savremeni svet teži humanom istraživanju razvoja novih proizvoda, ne samo u cilju pružanja standardne zdravstvene usluge, već i u inovativnosti u celokupnom procesu lečenja ljudi. Po prvi put, zahvaljujući Vladi Republike Srbije, formirano je Ministarstvo za inovacije i naučno-tehnički razvoj, a nama je čast što smo izdanak iz tog koncepta i njegove perjanice – kazao je dr Borović.

Kroz svoj rad u okviru timova za sva ispitivanja najsavremenijih pumpi i zamena za srce koje trenutno postoje u svetu, prof. dr Egemen Tuzun je stekao zavidno znanje i veštine, koje će kroz savete, kao konsultant u procesu osnivanja Centra za pretklinička ispitivanja, podeliti sa kolegama iz Instituta Dedinje.

- U znak zahvalnosti prema mom rano preminulom metoru, čuvenom lekaru, izuzetnom stručnjaku, humanisti i prijatelju prof. dr Branislavu Radovančeviću, koji je ostavio dubok trag, ne samo na Teksaškom institutu za srce, gde je rukovodio stručnim timovima za istraživanje i razvoj transplantacionih programa, već i na moje rane početke u kardiohirurgiji, doprinos Srbiji na ovaj način, samo je delić onoga što za vas mogu učiniti. Realizacija naših zajedničkih ciljeva mora biti brza i efikasna – poručio je profesor Tuzun.

Prof. dr Tuzun je u Institutu Dedinje održao predavanja o pretkliničkim studijama, zdravlju ljudi i životinja, što ovu kuću podstiče na još intenzivniju posvećenost naučnoistraživačkoj delatnosti, jer sve farmaceutske vodeće kompanije koje se bave proizvodnjom materijala u savremenoj medicini, svoje nove proizvode prethodno ispituju kroz određene kliničke studije, što, upravo, počinje kroz eksperimentalne studije na životinjama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.