NavMenu

U planu dokapitalizacija HE Bistrica Foča sa još 10 mil KM - Konačna odluka na skupštini 28. novembra

Izvor: Capital Ponedeljak, 14.11.2022. 16:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)Ilustracija
U preduzeće HE Bistrica Foča biće upumpano dodatnih 10 mil KM radi realizacije ugovora o izgradnji hidroelektrana na Bistrici zaključenog sa kineskom kompanijom China National Aero Techonology International Engineering Corporation (AVIC).

Skupština društva odlučivaće o novoj dokapitalizaciji 28. novembra, nešto više od mjesec dana nakon što je izglasana odluka o finansijskoj injekciji od 30 mil KM u kapital fočanskog društva, prenosi Capital pisanje Indikatora.

Odluku o povećanju kapitala novim novčanim ulogom osnivača donio je Nadzorni odbor HE na Drini 4. novembra. Nakon nove dokapitalizacije osnovni kapital HE Bistrica iznosiće 55,8 mil KM, nakon što je ranije podignut na 45,8 mil KM. Od toga, 7,5 mil KM odnosi se na procijenjene vrijednosti vlasničkih prava na revidiranoj projektno-tehničkoj dokumentaciji sačinjenoj na realizaciji izgradnje hidroelektrana na Bistrici i Janjini, i u novcu 48,3 mil KM.

- Navedeni novi novčani ulog društva predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala HE Bistrica Foča će biti planirano rebalansom Planom poslovanja za 2022. godinu, kao investiciono ulaganje-posebna razvojna ulaganja, iz raspoloživih vlastitih izvora sredstava, a sve u svrhu realizacije ugovornog sporazum o izgradnji zaključen sa kineskom kompanijom China National Aero – Technology International Engineering Corporation (AVIC) i dijela tekućih obaveza - obrazlaže se u prijedlogu odluke za Skupštinu akcionara.

Takođe, daje se rukovodstvu HE Bistrica saglasnost na izmjenu načina finansiranja projekta i dopune projekta u smislu naknadne izmjene načina izrade potrebnih elaborata, pratećih dozvola i dokumentacije te promjene ukupne vrijednosti projekta u skladu sa preračunatim cijenama dostavljenim po nalazu i mišljenju sudskog vještaka od 06.10.2022. godine.

Projekat HE Bistrica čine tri male hidroelektrane instalisane snage 39 megavata s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.

Orijentaciona vrijednost investicije iznosi 287,5 mil bez PDV-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.