Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 05.12.2019.| 16:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada Republike Srpske i kineski AVIC potpisali sporazum o izgradnji tri hidroelektrane u Foči - Kinezi rade i studiju za aerodrom u Trebinju

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, u okviru radne posete Narodnoj Republici Kini, u sredu, 4. decembra, je sa predsednikom uprave Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering (AVIC) Suo Šuhe potpisao sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na Bistrici, vrednosti 100 mil EUR, a njihova instalirana snaga biće 45 megavata.

- U narednom periodu treba uraditi studiju izvodljivosti i sa njom aplicirati kod banke za finansiranje, tako da neki rokovi koji su danas precizirani u tom ugovoru da se u narednih šest do devet meseci završe sve procedure, kako bi se kod banke dobilo kreditiranje - naglasio je Višković.

Premijer Višković je poručio da su potpisali i sporazum za izgradnju fabrike cevi u Foči, čija će gradnja početi paralelno sa radovima na Bistrici.

- Kineska kompanija obavezala se da će, o svom trošku, izraditi studiju opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje. Sa tom studijom ćemo znati koliko je opravdana ta investicija i ako se ukaže opravdanom, formiramo zajedničko preduzeće sa Kinom, koje bi išlo u realizaciju tog projekta - istakao je Višković.​

Premijer Višković sastao se i sa predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine. Razgovarano je o finansiranju ovih projekta.

- Sada čekamo odgovor banke i pripremu sve one dokumentacije koja je potrebna za banku za odobravanje finansijskih sredstava, pre svega, za HE na Bistrici, jer sa tom izgradnjom uslovljena je i gradnja fabrika cevi u Foči. Onog momenta kad krene izgradnja elektrane, kreće i izgradnja fabrike cevi - poručio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.