NavMenu

Arhi Nova dobila zadatak redizajna bivše zgrade Politike - Uskoro moderan poslovni prostor koji će biti "prijatelj" svoje sredine (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 19.10.2022. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Arhi Nova)
Birou Arhi Nova odobren je redizajn bivše zgrade poslovnih usluga, kompanije Politika AD na Bulevaru Despota Stefana u Beogradu, čiji je investitor Severna Morava. Kako su naveli, kada posao bude završen, "centar Beograda dobiće novih 3.000 m2 zdravog, modernog i ekonomičnog poslovnog prostora".

Objekat je u potpunosti poslovni prostor sa sadržajima koji boravak zaposlenih kao i drugih korisnika čini vrlo prijatnim. U prizemlju se nalazi kafeterija i coworking prostor sa dominantnim centralnim ulaznim holom između ove dve zone. Suteren je nekada bio skladišni prostor, kao i prostor za odlaganje uglja. Kada objekat bude rekonstruisan, to će biti savremeni coworking prostor, sa malim amfiteatrom/bioskopom, salama za sastanke i open space radnim prostorom.

- S obzirom na to da se objekat bivše zgrade poslovnih usluga kompanije politika AD nalazi u strogom centru grada, zadatak rekonstrukcije je od samog početka bio izuzetno kompleksan i zahtevao je potpunu posvećenost kako klijenta, tako i našeg arhitektonskog tima. Zahtev klijenta se zasnivao na očuvanju arhitektonskog nasleđa i identiteta, kao i formiranja atraktivnog poslovnog prostora koji će privući korisnike i zakupce u ovaj, godinama neiskorišćen, prostor u centralnoj gradskoj zoni - kažu za eKapiju u kompaniji Arhi Nova.

Ističu da je specifičnost ovog objekta ta što on postaje "prijatelj" svoje sredine.

- Ovaj epitet volimo da koristimo za ovaj objekat, jer se njegova posebnost ogleda u tome što će po završetku rekonstrukcije ponosno nositi GOLD LEED sertifikaciju i oznaku, što smatramo najvećim kvalitetom ovog projekta. Upravo ta bitna stvar ukazuje na prednost ovog poslovnog prostora na mnoge druge u Beogradu. Uskoro ćemo imati poslovni prostor koji počiva na održivim ekološkim principima projektovanja i objekat koji čuva svoju sredinu, pa samim tim daje primer drugima da još više razmišljaju o ovoj temi - napominju.

Dodatno, putem tretmana vazduha bipolarnom jonizacijom obezbeđuje se sredina bogata aktivnim kiseonikom. Osim neutralizacije mirisa i prijatne svežine, koju ovako prečišćen vazduh pruža, prirodan nivo jona u prostoru vrši i dezinfekciju, kako samog vazduha tako i svih površina koje su u kontaktu sa njim.

(Foto: Arhi Nova)

- Na samom početku rada na ovom projektu bili smo sigurni u to da ovaj objekat ne treba da pretrpi ozbiljne oblikovne promene. Zaključili smo da ukoliko stvaramo objekat koji će svoju okolinu tretirati sa ekološkog aspekta, isto tako taj objekat treba da neguje i taj fizički, vidljivi kontekst, oslanjajući se na "duh mesta". Stoga, naše rešenje rekonstrukcije se zasniva na oživljavanju starog objekta bez oblikovnih izmena - navode u birou i dodaju:

- Mislimo da su okolina i kontekst zapravo najviše uticali na arhitekturu objekta, jer su poslali snažnu poruku očuvanja karakteristika prostora gde osim enterijerskih izmena, objekat nije pretrpeo veće eksterijerske promene.

Kako kažu, konstrukcija objekta je tipična armiranobetonska konstrukcija sa Avramenko tavanicama, koje u njihovom viđenju enterijera ovog objekta mnogo doprinose čitavom ambijentu. Pregradni zidovi su rađeni u sistemu gipskartonskih zidova, kao i staklenih pregrada u kancelarijskim prostorima.

Fasada objekta je sačuvana u potpunosti u pogledu otvora.

- Promenjena je samo završna fasadna obrada, gde se umesto klasičnog fasadnog maltera, koji je bio prisutan na originalnom rešenju objekta, sada javlja fasadni kamen čime pojavnost objekta oživljava trenutnu koloritnu hladnoću ulice Bulevara despota Stefana - pojašnjavaju za naš portal.

(Foto: Arhi Nova)

Ističu da izazovi u projektovanju nisu bili previše zahtevni, s obzirom na to da zaista imaju vrlo kvalitetan tim arhitekata, koji je od samog starta postavio konkretne ideje i viđenje revitalizacije fasade objekta i primarno njegovog enterijera, jer se zapravo tu najviše i ogleda rekonstrukcija objekta.

- Ukoliko bismo morali da izdvojimo neki segment koji je bio najveći izazov, to bi bilo rešavanje suterenske etaže koja je pretpela vrlo velike promene, kao i novo rešenje vertikalnih komunikacija, s obzirom na to da postojeći uslovi nisu bili u skladu sa zahtevima poslovanja u 21. veku - navode iz Arhi Nove.

U toku je izrada projekta za izvođenje.

A. K.


Fotogalerija
Redizajn zgrade Politike
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.