Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.11.2022.| 13:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cvet uspeha za ženu zmaja - Priznanje najboljim preduzetnicama i rodno najsenzitivnijim kompanijama u Srbiji

Udruženje poslovnih žena Srbije je na svečanosti u Operi i teatru Madlenianum, po 16. put dodelilo nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji. Takođe, u okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, petu godinu zaredom je dodeljeno priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija, navedeno je u saopštenju.

Titulu žena zmaj, ove godine je ponelo 10 preduzetnica od 26 finalistkinja iz cele Srbije.

U kategoriji Izvozno orijentisana firma nagradu je dobila Sanja Stanimirović, suvlasnica preduzeća Tester-al d.o.o., Testeral LLC i STS Kan Group iz Jagodine. Za Uspešan poslovni model titulu su ponele Dubravka Bjekić, suvlasnica i direktorka preduzeća Payspot d.o.o. iz Novog Sada i Tatjana Rackov Sinadinović, vlasnica i direktorka PU Happy Kids i Happy Kids Stars Holding d.o.o. iz Beograda.

Udruženje poslovnih žena Srbije je i ovoga puta zadržalo praksu da, osim u osnovnim kategorijama, dodeli i specijalno priznanje koje je ove godine dobilo sedam kandidatkinja koje su ostvarile posebne rezultate po nekom od navedenih kriterijuma iz glavnih kategorija.

Specijalno priznanje za inovativnost dobila je Ivana Čukanović, vlasnica CHI iz Srpske Crnje i suvlasnica Aimed d.o.o. iz Beograda. Dobitnica specijalnog priznanja za socijalno preduzetništvo je Ivanka Smederevac, suvlasnica i direktorka zemljoradničke zadruge Smederevac 2010 iz Dolova.

Za razvoj lokalnog brenda priznanje je dobila Kosara Dangić Melentijević, suvlasnica Kabinet d.o.o. i vlasnica Kabinet Lounge restorana iz Sopota, a za razvoj na lokalnom tržištu Jadranka Jevtović, vlasnica i direktorka Artos d.o.o. Kosjerić-Varoš.

Najbolji primer prevazilaženja rodnih stereotipa pokazala je Milica Vuletić, vlasnica i direktorka DUM d.o.o. iz Beograda, a za ekonomsku inkluziju Zagorka Kalentić Marković, vlasnica i direktorka Zacs Team d.o.o. Novi Sad. Andrea Mladin, vlasnica i direktorka PTA Solutions d.o.o. i vlasnica Eventland iz Novog Sada, dobitnica je specijalnog priznanja za uspešan startap.

- Promene su jedina izvesnost a njima je podložno i žensko preduzetništvo koje je u poslednjoj deceniji značajno napredovalo. Nove preduzetnice, danas, pre svega ulaze u svet preduzetništva zbog šansi, a ne iz nužde kao nekada, povećava se njihov broj u uslugama zasnovanim na znanju kao i broj onih sa fakultetskom diplomom a njihove firme su održive na duži rok. Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja koji ukazuju na žilavost ovog segmenta privrede budući da je rađeno u periodu trajanja pandemije, koja je bila dodatni veliki izazov za ionako nedovoljno podržano preduzetništvo žena. Uprkos svim preprekama, udeo ženskih preduzeća u ukupnom broju je porastao sa 25,8% na 33% u poslednjoj deceniji. Ipak, najzastupljenija su i dalje mikro i mala preduzeća a svega 5,7% izvozi na međunarodno i nešto iznad 10% na regionalna tržišta. Naših 26 finalistkinja predstavlja ilustraciju ovih nalaza na malom uzorku - rekla je Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije u svom obraćanju i dala slikoviti opis ženskog preduzetništva.

- Žensko preduzetništvo je kao jedrenje na talasima, ponekad ga talas popne visoko na vrh, a onda dođe drugi koji ga povuče u dubine pa izbaci na obalu. Kada je vreme sunčano, to je jedna uzbudljiva avantura - dodala je.

Sanja Popović Pantić
Sanja Popović Pantić

U okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, petu godinu zaredom je dodeljeno priznanje velikim kompanijama koje u svom poslovanju primenjuju strategiju društveno odgovornog poslovanja, rukovode se principima Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena, primenjuju principe rodne ravnopravnosti i pružaju najbolji model uključivanja žena u lance snabdevanja. Ovogodišnji pobednik u ovoj kategoriji je kompanija Schneider Electric, koja je proglašena Rodno najsenzitivnijom kompanijom. Drugo mesto u osvojila je Erste Bank AD, a treće mesto pripalo je kompaniji Nestle Adriatic DOO.

Po prvi put u okviru manifestacije, dodeljeno je specijalno priznanje - nagrada ženskoj firmi za privrednu primenu industrijske svojine WIPO IP Enterprise Medal za 2022. Cilj ovog priznanja je da se poveća vidljivost onih koje su pokazale visoku svest o zaštiti prava intelektualne svojine, i da se što više preduzetnica inspiriše na ovakav korak, jer je broj firmi koje su zaštitile svoje patente izuzetno mali, i u svetu i kod nas. Na osnovu konkursa koji je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, a pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), izabrano je preduzeće EKO TIM d.o.o. Loznica, u vlasništvu Ljiljane Matković.

Manifestacija je i ove godine održana u saradnji sa Ministarstvom privrede, uz institucionalnu podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Beograda, Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europian SME Week-a. Cvet uspeha su podržali i korporativni prijatelji, kompanije A1, Visa, Arhi pro, Acibadem Bel Medic, Eurolog System, Izdavačka kuća Klett, zajedno sa neizostavnom podrškom firmi članica Udruženja poslovnih žena i medijskih partnera.

U prethodnih 15 godina na ovom događaju promovisano je više od 500 žena, a 151 je dobila priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja za najbolju preduzetnicu, dok su četiri svojevremeno proglašene ambasadorkama Evropske mreže ženskog preduzetništva. Do sada su 23 kompanije proglašene Rodno najsenzitivnijim. Od 2009. godine, na predlog Ministarstva privrede Republike Srbije, ova manifestacija je i na zvaničnoj agendi Globalne nedelje preduzetništva (SME WEEK), koju Evropska komisija organizuje u više od 40 zemalja.
Firme:
UPŽ Srbije
STS KAN GROUP DOO JAGODINA
PAYSPOT Novi Sad
PTA SOLUTIONS DOO NOVI SAD
Eventland Novi Sad
Schneider Electric Srbija d.o.o.
Erste Bank a.d. Novi Sad
Nestle Adriatic S Beograd
Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije
Artos d.o.o. Kosjerić
Zacs Team doo Novi Sad
Klett doo Beograd
ACIBADEM BEL MEDIC Beograd
A1 Srbija d.o.o. Beograd
EurologSystem d.o.o. Beograd
EBRD Evropska banka za obnovu i razvoj
Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije
Arhi.pro d.o.o. Beograd
VISA CEMEA HOLDINGS LIMITED-Ogranak u Beogradu
Grad Beograd
Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija
Ministarstvo privrede Republike Srbije
Eko tim Loznica
DUM DOO BEOGRAD
Ivana Čukanović PR prerada čaja CHI
AIMED DOO BEOGRAD
KABINET d.o.o. Sopot
ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA SMEDEREVAC 2010, DOLOVO
Happy Kids Stars Holding doo Beograd
Tagovi:
Tester al doo
Testeral LLC
PU Happy Kids
Kabinet Lounge restoran
Svetska organizacija za intelektualnu svojinu
WIPO
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
Europian SME Week
Visa
Evropska mreža ženskog preduzetništva
Sanja Stanimirović
Dubravka Bjekić
Tatjana Rackov Sinadinović
Ivana Čukanović
Ivanka Smederevac
Kosara Dangić Melentijević
Jadranka Jevtović
Milica Vuletić
Zagorka Kalentić Marković
Sanja Popović Pantić
Ljiljana Matković
Madlenianum
Cvet uspeha za ženu zmaja
najbolje preduzetnice
Rodno najsenzitivnija kompanija
žena zmaj
zmajice
Izvozno orijentisana firma
Uspešan poslovni model
specijalno priznanje za inovativnost
specijalno priznanje za socijalno preduzetništvo
specijalno priznanje za razvoj lokalnog brenda
specijalno priznanje za razvoj na lokalnom tržištu
specijalno priznanje za prevazilaženja rodnih stereotipa
specijalno priznanje za ekonomsku inkluziju
specijalno priznanje za uspešan startap
žensko preduzetništvo
strategija društveno odgovornog poslovanja
društveno odgovorno poslovanje
rodna ravnopravnost
WIPO IP Enterprise Medal
zaštita prava intelektualne svojine
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE